рф вкрала в Україні зерна та олійних культур більш як на $600 мільйонів

рф вкрала в Україні зерна та олійних культур більш як на $600 мільйонів

Укрінформ
Орієнтовна загальна вартість викрадених росією зернових та олійних культур в Україні перевищує 600 млн доларів США.

Такі дані озвучив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Роман Нейтер, повідомляє Київська школа економіки, передає Укрінформ.

«Ми бачимо все більше доказів того, що рф краде наше зерно з окупованих регіонів України: з Херсонської області, із Запорізької області. Орієнтовна вартість цього вкраденого зерна та олійних культур – понад 600 мільйонів доларів США», – заявив Нейтер.

До вторгнення рф внутрішні ціни на українському ринку фактично були зіставними зі світовими. Однак через морську блокаду рф стався істотний збій у ланцюгах постачання. І якщо після вторгнення рф світові ціни на зерно різко зросли, в Україні вони значно впали. Експерт зазначив, що середньозважені ціни на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію знизилися на 33,7% станом на травень, порівняно з періодом до початку вторгнення.

Читайте також: Обстріляний урожай: як росіяни цілять в українські хлібні поля

Наразі загальна сума збитків і втрат через війну у сільському господарстві, за оцінками KSE Агроцентр, становить 27,6 млрд дол.

Найбільша категорія – це непрямі втрати через морську блокаду українських портів (11,9 млрд дол.) та зниження виробництва (9,6 млрд дол.) Тож аналітики фіксують збитки через незібрані озимі культури (1,4 млрд дол.) та знищену техніку (926 млн дол. США).

Наразі в Україні втрачено зерносховищ сукупною місткістю в 4 млн тонн (пошкоджені або повністю знищені). Ще частина зерносховищ розташовані в окупованих регіонах, і до них немає повного доступу.

Читайте також: Аналітики знижують прогнози щодо виробництва пшениці в Україні

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. Через російську агресію та блокаду в Чорному морі в українських портах заблоковані понад 20 млн тонн зерна, призначеного на експорт.

За чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн тонн сільськогосподарської продукції, тоді як до 24 лютого країна експортувала 4-5 млн тонн зерна щомісяця.

У липні, у зв'язку зі звільненням від російських військ острова Зміїний, гирло Бистре Дунаю стало доступним для суден, що перевозять агропродукцію.

Станом на 12 липня гирлом Бистре пройшли 16 торговельних суден, які будуть завантажені українським зерном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-