Експерт спрогнозував підвищення вартості нафти до $140-150 за барель

Експерт спрогнозував підвищення вартості нафти до $140-150 за барель

Укрінформ
Після запровадження з грудня ембарго на купівлю російської нафти ціна бареля сировини марки Brent може зрости до 140-150 доларів.

Такий прогноз зробив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

Він нагадав, що у відповідь на вторгнення рф в Україну Сполучені Штати, Канада, Австралія, а потім і ЄС оголосили про запровадження ембарго, яке стосуватиметься як нафтової сировини, так і нафтопродуктів. Із 5 грудня діятиме заборона на продаж російської сирої нафти, а з 5 лютого 2023 року — і продукції нафтопереробки.

“Вплив цих обмежень можна буде оцінити нескоро. Вочевидь, лише за підсумками наступного року. Вплив цей буде тривалим та неоднозначним. Тому що під заборону після 5 лютого потраплять лише 43% російського нафтового експорту. Це відповідає приблизно 3% світового споживання. Оскільки інші постачальники не гарантують збільшення видобутку, яке допоможе компенсувати для ринку втрату таких обсягів, то нафтові котирування Brent після запровадження ембарго можуть зрости до 140-150 доларів за барель”, - вважає Рябцев.

Читайте також: Ринок насититься і сформує запас бензину за півтора-два місяці - Кубраков

Це означає, що нафтопродукти в Європі подорожчають. І якщо в ЄС зростання роздрібних цін буде незначним, оскільки там у структурі ціни понад 60% становлять податки, то в країнах, де їхня частка невелика, це стане дошкульним ударом для споживачів. А також може призвести до нестачі пального. Це стосується, у тому числі, й українського ринку.

На жаль, за словами експерта, завдяки зростанню цін рф цього і наступного року отримає значно більше доходів від експорту, ніж планувалося. Адже федеральний бюджет країни-агресора зверстаний, виходячи із середньої вартості нафти Urals у 44,2 долара за барель. Тоді як уже зараз ця нафта коштує 78 доларів.

Але надалі нафтові доходи рф скорочуватимуться, прогнозує Рябцев, оскільки росія здатна спрямувати на альтернативні ринки - Китаю, Індії, деяких інших азійських та африканських держав - лише чверть експорту, що потрапить під заборону.

"Це призведе до скорочення видобування нафтової сировини, бо росія не має, де її зберігати та переробляти. Скоріше за все, наступного року видобуток зменшиться на 20-25% порівняно з 2021 роком”, - прогнозує Рябцев.

Читайте також: Німеччина відмовиться від російського вугілля у серпні, нафти – у грудні

Як повідомлялося, лідери G7 під час зустрічі у Баварських Альпах 26-28 червня погодилися з необхідністю введення ліміту для вартості російської нафти в контексті запровадження більш жорстких санкцій проти економіки росії у зв’язку з її вторгненням в Україну. Мета впровадження ліміту - обмеження спроможностей росії фінансувати її агресивну війну проти нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-