G7 працює над обмеженнями щодо російської нафти – комюніке

G7 працює над обмеженнями щодо російської нафти – комюніке

Укрінформ
Країни Групи семи розглянуть варіант заборони усіх послуг, які дають змогу транспортувати російську нафту морським шляхом, якщо вона буде закуплена не за визначеною ціною.

Про це йдеться у спільному комюніке глав держав та урядів G7, прийнятому за результатами саміту 26-28 червня в Ельмау (Німеччина), передає Укрінформ.

"Що стосується нафти, то ми розглянемо низку підходів, включаючи варіанти можливої повної заборони всіх послуг, які дають змогу транспортувати російську нафту та нафтопродукти морем по всьому світу, якщо нафта не буде закуплена за узгодженою у консультаціях з міжнародними партнерами ціною або нижче від цієї ціни", - йдеться у комюніке.

Як наголошується, G7 водночас розгляне "механізми пом’якшення наслідків поряд із нашими обмежувальними заходами, щоб забезпечити доступ найбільш уразливих і постраждалих країн до енергетичних ринків, у тому числі з росії".

"Запрошуємо всі країни-однодумці приєднатися до наших дій. Ми доручаємо нашим відповідним міністрам продовжити термінове обговорення цих заходів, консультуючись із третіми країнами та ключовими зацікавленими сторонами в приватному секторі, а також з існуючими та новими постачальниками енергії, як альтернативу російським вуглеводням", - йдеться у комюніке.

Читайте також: G7 обіцяє безстрокову підтримку України та посилення санкцій проти росії

Раніше ЗМІ повідомляли, що у G7 працюють над механізмами для встановлення глобальної "стелі" цін на російську нафту. Це має позбавити агресора основного джерела валютних доходів шляхом зменшення ціни на нафту.

Передбачалося, що механізм обмеження ціни може бути запроваджений шляхом заборони на страхування морських перевезень російської нафти, якщо вартість нафти для покупця буде перевищувати певну верхню межу.

Як повідомлялося, саміт G7 проходив 26-28 червня у Баварських Альпах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-