Раді пропонують скасувати ввізне мито на товари для зберігання зерна

Раді пропонують скасувати ввізне мито на товари для зберігання зерна

Укрінформ
У Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала законопроєкт, який передбачає звільнення від ввізного мита товарів, що використовуються для зберігання зерна.

Проєкт закону "Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур" зареєстрований за номером 7548, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

«Через збройну агресію російської федерації в Україні постала проблема забезпечення належного зберігання зерна через неможливість відправляти його на експорт морськими портами з одночасним виникненням дефіциту місць для зберігання агропродукції. Багато елеваторів було знищено, а наявні зараз не були розраховані на такий обсяг зберігання, оскільки раніше більшість урожаю одразу їхала на експорт і лише частина була на зберіганні і реалізовувалась поступово протягом року», - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: росіяни продовжують красти зерно на захоплених територіях Запоріжжя - розвідка

За словами авторів законопроєкту, максимальний дефіцит місткостей для зберігання зернових та олійних культур становитиме близько 15 мільйонів тонн. Вихід із ситуації вони вбачають у використанні тимчасових засобів зберігання зернових: поліетиленових мішків та рукавів, у які можна завантажити до 200 тонн зернових та покласти просто на полі, тимчасових силосів, а також машин (обладнання), що призначені для їх завантаження та розвантаження.

Законопроєктом пропонується внести зміни до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, якими передбачається звільнити у період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування при ввезенні на митну територію України від оподаткування ввізним митом вироби та обладнання для зберігання, перевезення, завантаження і розвантаження зернових та/або олійних культур. Ідеться про мішки та рукави з полімерів, призначені для зберігання сільськогосподарської продукції; причепи і напівпричепи з самозавантаженням або саморозвантаженням для перевезення сільськогосподарської продукції.

Читайте також: У Туреччині вважають, що питання «зернових коридорів» близьке до вирішення

Як повідомлялось, українські аграрії у 2022 році планують зібрати від 50 мільйонів тонн зернових.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) розпочала новий проєкт на суму 17 мільйонів доларів, щоб допомогти українським фермерам зберегти очікуваний у липні-серпні урожай та забезпечити експорт найважливіших сільськогосподарських товарів на міжнародні ринки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-