Близько третини керівників фондів з відновлення України можуть бути представниками ЄС - експерт

Близько третини керівників фондів з відновлення України можуть бути представниками ЄС - експерт

Укрінформ
Директор і співзасновник неурядової організації "Бюро інвестиційних програм" Олександр Бондаренко прогнозує, що при створенні організацій з відбудови України мінімум 30% їхніх керівників будуть з Європейського Союзу.

Таку думку він висловив у коментарі Укрінформу.

"Вже зараз треба створювати потужні та професійні команди, які втілюватимуть проєкти з відбудови України. Адже 750 млрд доларів - це дуже великі кошти, і ними треба вміти якісно керувати. Єврокомісія разом з країнами-донорами будуть створювати власні наглядові ради та певні органи, які контролюватимуть використання цих коштів. Мій прогноз - як мінімум 30% ключових людей із керівництва фондами буде з ЄС", - вважає Бондаренко.

Він наголосив, що треба бути готовими до бюрократії, аби отримати кошти на проєкти з відновлення.

Читайте також: Для відновлення України створять консультаційну раду - ведуть переговори з Фукуямою та Бальцеровичем

"Це, в принципі, звичайна історія для будь-яких проєктів в межах ЄС, на які виділяються кошти. У Євросоюзі зазвичай подають усі документи на гранти за півтора-два роки до фактичної дати отримання коштів", - зауважив експерт.

На його думку, основними трьома блоками програми відбудови України мають бути відновлення та зміцнення військово-оборонного комплексу; відновлення економіки та інфраструктури і енергетика та енергетична незалежність. У рамках цих блоків варто виділити від 5 до 10 комплексних проєктів й отримати кошти на їхню реалізацію.

Бондаренко оцінив потребу в інвестиціях у такі комплексні проєкти у 100-150 млрд доларів на перших два роки.

Читайте також: У Лугано домовились про підтримку України майже на $2 мільярди – Шмигаль розкрив деталі

"Як тільки з'явиться фінансування, то стане зрозуміло, що це реалістичний план відбудови України. Поки немає коштів, це досить теоретична модель відновлення", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, 4-5 липня в Лугано (Швейцарія) відбулася Конференція з питань відновлення України після збройної агресії російської федерації. Під час заходу уряд презентував план відновлення України вартістю в 750 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-