Допомога з відновлення України складатиметься з двох частин – Домбровскіс

Допомога з відновлення України складатиметься з двох частин – Домбровскіс

Укрінформ
Єврокомісія готова долучитися до створення Платформи з відновлення України і вважає, що структурована міжнародна допомога Україні має складатися з двох головних частин – негайної допомоги для відновлення зруйнованої інфраструктури та житла і перспективної. 

Про це під час міжнародної конференції з відновлення України у Лугано (Швейцарія) сказав виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз очевидно, що нам необхідна структурна робота у двох напрямках. Перший – це надзвичайна та швидка фінансова допомога і після цього – відновлення. В тому, що стосується відновлення, ми в Європейській комісії готові долучитися та координувати процес створення Платформи відновлення України, як про це розповіла Урсула фон дер Ляєн. Це буде стратегічний орган управління для координації та визначення пріоритетів з реконструкції та фінансування з одночасним створенням механізмів для підвищення прозорості та скорочення ризиків хибного менеджменту фондів», - сказав Домбровскіс.

Він зауважив, що Платформа відновлення України, яка буде створена урядом України та Єврокомісією, буде також проводити моніторинг прогресу в імплементації планів з відновлення України. Тож наразі одним з головних завдань є погодження та доповнення такого плану.

«Наша пропозиція полягає в тому, щоб реалізовувати цей план на трьох рівнях: політичному, технічному та місцевому. Все це буде керуватися дорадчою групою, до якої увійдуть представники приватного сектору, міст та регіонів, а також громадянського суспільства. Вони використовуватимуть усі доступні канали фінансування та допомогу міжнародних фінансових інституцій та приватних інвестицій», - сказав представник Єврокомісії.

Він зауважив, що ця робота має велике значення з точки зору просування України на її шляху до ЄС, оскільки процеси відновлення мають супроводжуватися реформами. Це забезпечить відкритість України для всіх головних донорів та найбільш ефективне використання ресурсів на цілі відновлення України.

«Україна сама має взяти на себе відповідальність за ці реформаторські зусилля та за план відновлення U24. Я повністю погоджуюся з Прем‘єр-міністром Шмигалем, що відновлення України має рухатися вперед під керівництвом Києва та за повної підтримки міжнародних партнерів», - додав Домбровскіс.

Читайте також: Перший етап допомоги ЄС буде наданий Україні влітку - Домбровскіс

Як повідомлялося, сьогодні у швейцарському Лугано розпочалася міжнародна конференція з відновлення України, де уряд України представляє своє бачення повоєнного відродження країни та створення міжнародної платформи з підтримки такого відродження після перемоги над російськими загарбниками.

Учасники заходу розглядають як шляхи негайної допомоги у відновленні інфраструктури та житлового сектору, що були зруйновані під час російського вторгнення, так і довгострокові плани розвитку України, яка має відродитися після війни як суверенна, сильна, заможна та сучасна держава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-