Наразі дефолт Україні не загрожує - Милованов

Наразі дефолт Україні не загрожує - Милованов

Укрінформ
У безпосередній перспективі дефолт Україні не загрожує, але питання може постати за умови припинення фінансування нашої держави з боку міжнародної спільноти.

Про це в коментарі Укрінформу на полях Конференції з відновлення України, що проходить у швейцарському місті Лугано, сказав радник Офісу Президента, член консультативної ради Нацради з відновлення, президент Київської школи економіки, ексміністр розвитку економіки Тимофій Милованов.

«Поки що ні. Але, звичайно, якщо фінансування припиниться, то буде загрожувати», - сказав Милованов, відповідаючи на запитання, чи загрожує Україні дефолт.

За підрахунками експерта, Україна потребує близько п'яти мільярдів доларів щомісяця для покриття дефіциту бюджету. Міжнародні партнери пообіцяли близько 30 мільярдів доларів допомоги, але фактично надали 7 млрд. Він сподівається, що надходження допомоги не припиниться. «Але постійно треба показувати, що вони дають менше, ніж обіцяли, вести розмову з повагою, ввічливо, але чітко та твердо, про те, скільки фінансування обіцяно, скільки прийшло, скільки потрібно», - зауважив Милованов. Він пояснив, що обіцяють - політики, а знайти ці гроші потім має виконавча влада країн. Інколи тут виникає конфлікт.

Співбесідник агентства також повідомив, що найбільше коштів надав МВФ. Він назвав важливою розмову про те, яку частку від цих грошей мають становити позики, яку – гранти. Україні важливо, щоб це були гранти. Політик звернув увагу на такий фактор, що навіть коли позики надаються надовго, то через 15 років, коли треба буде віддавати, «будуть дуже великі ризики, що до влади прийде популістичний уряд, як відбувалося в деяких інших країнах, і почнеться дискусія: «а давайте дефолтнемо та з усіма посваримося», або ми з бюджету будемо платити і зменшимо витрати на соціалку, на освіту, лікарні, що призведе до підтримки регресивних політиків, радикальних».

Читайте також: Історія сучасної Європи нині пишеться в Україні – Шмигаль

На запитання щодо процентів, під які надають кредити, Милованов підтвердив, що вони низькі, «до одного відсотка», тож «у короткостроковому періоді ризиків немає».

Говорячи про свої очікування від конференції, він сказав, що сподівається на те, що в усіх, в ідеалі, буде "доросліше" розуміння, що війна відбувається кожного дня, що це не якась далека абстракція, це не ізольована війна якоїсь країни, а велика війна в центрі Європи, яка стосується усіх.

Конференція з відновлення України проходить у місті Лугано, Швейцарія, 4-5 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-