Через війну в Україні прямі збитки аграріїв вже сягнули $4,3 мільярда

Через війну в Україні прямі збитки аграріїв вже сягнули $4,3 мільярда

Укрінформ
В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росії не відбулася понад 51 тисяча угод купівлі-продажу землі, а землевласники недоотримали близько 4,2 млрд грн. Прямі збитки сільського господарства вже сягнули 4,3 млрд доларів.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив заступник міністра агрополітики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

«Ми бачимо, що через початок повномасштабної війни понад 51 тисяча угод купівлі-продажу землі, на жаль, не відбулася. Землевласники недоотримали близько 4,2 млрд грн», - сказав Дмитрасевич.

Із посиланням на дані Київської школи економіки він зазначив, що прямі збитки сільського господарства вже сягнули 4,3 млрд доларів, значна частина з них - через замінування та знищення полів.

Прокоментував Дмитрасевич і вплив бойових дій на вартість землі. «Ми маємо території, на яких відбуваються військові дії, маємо тимчасово окуповані території та відносно більш безпечні території у центрі та на заході. Прогноз щодо цих регіоні все-таки оптимістичніший. Ми думаємо, що ціна буде зростати», - сказав заступник міністра.

Читайте також: З початком повномасштабної війни кількість земельних угод впала уп'ятеро – Малюська

Разом із тим у Мінагрополітики очікують, що пропозиція на ринку зменшиться порівняно із періодом до 24 лютого.

Як повідомлялося, на початку повномасштабного вторгнення частка успішних земельних торгів у системі «Прозорро.Продажі» впала із 50% - до 4-10%, проте зараз частка успішних торгів тримається на рівні 40%.

Із 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. За рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-