З початком повномасштабної війни кількість земельних угод впала уп'ятеро – Малюська

З початком повномасштабної війни кількість земельних угод впала уп'ятеро – Малюська

Укрінформ
Якщо у грудні Міністерство юстиції щодня фіксувало 332 угоди купівлі-продажу нерухомості у реєстрі речових прав на нерухомість, то зараз кількість угод становить в середньому 65.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Якщо порівняти цифри, в реєстрі речових прав на нерухомість за грудень щодня фіксувалося в середньому 332 угоди купівлі-продажу нерухомості. Зараз, у період активних бойових дій, у нас в середньому 65 транзакцій купівлі-продажу в день", - сказав Малюська.

Він зауважив, що з урахуванням кількості захоплених територій та місць активних бойових дій, не вся земля може продаватися. "Менше з тим, ті, хто займається сільським господарством, залишаються оптимістами. Вони купують землю, вкладають у неї гроші і транзакції продовжують здійснюватися", - додав міністр.

Читайте також: У Мінагрополітики розповіли про рік роботи земельного ринку

Малюська зазначив, що ключові реєстри Мін'юсту, які були пов'язані з роботою земельного ринку, відновили роботу на початку травня. При цьому доступ до операцій з нерухомістю має обмежене коло нотаріусів: із близько 6,5 тисяч фахівців реєстри можуть використовувати близько 4,8 тисяч.

"Враховуючи обмеження по території та кількість транзакцій, цього більш ніж достатньо, щоб забезпечити ефективний ринок землі практично на всіх територіях", - прокоментував Малюська.

Міністр також висловив сподівання на подальшу лібералізацію ринку землі, адже він запускався із численними обмеженнями.

Як повідомлялося, за рік роботи земельного ринку в Україні укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

Читайте також: В Україні зареєстрували понад 105 тисяч земельних угод

З 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів.

Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-