Частка успішних земельних торгів в Україні наблизилася до довоєнного рівня

Частка успішних земельних торгів в Україні наблизилася до довоєнного рівня

Укрінформ
На початку повномасштабного вторгнення частка успішних земельних торгів у системі «Прозорро.Продажі» впала із 50% до 4-10%, проте зараз частка успішних торгів тримається на рівні 40%.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила перша заступниця директора ДП «Прозорро.Продажі» Дарина Марчак.

«До війни ми щомісяця бачили тенденцію на збільшення кількості організаторів, а також кількості оголошених торгів. Успішність продажів при цьому трималася стабільно в районі 50%», - сказала Марчак.

За її словами, на аукціонах з оренди землі у листопаді-грудні ціна зростала в середньому майже у 4 рази, із середньої ціни 40 млн грн до 150 млн грн; на аукціонах з продажу зростання ціни в середньому становило 51%, із 145 млн грн до 220 млн грн. У «Прозорро.Продажі» вважають, що на зростання ціни вплинула цифровізація продажів, зокрема, через прозорість процесу.

Читайте також: З початком повномасштабної війни кількість земельних угод впала уп'ятеро – Малюська

«За весь період спостерігався невеликий відсоток відміни торгів - приблизно 8% від загальної кількості. Основною причиною відміни торгів були помилки продавців при оформленні лотів», - зазначила Марчак.

Вона повідомила, що пік відміни торгів припав на лютий 2022 року: цього місяця було оголошено 1 660 торгів, які мали відбутися у березні.

«Коли почалася війна, помітно зріс відсоток відмінених аукціонів. У березні-червні він складає приблизно 27%», - сказала заступниця керівника держпідприємства.

Марчак зауважила, що на початку повномасштабного вторгнення росії частка успішних продажів упала до 4-10%. Крім того, впали обсяги виставлених лотів: зокрема, в аукціонах по оренді - у 20 разів. Тим не менше, навіть у воєнний час земельний ринок залишається активним: за словами Марчак, на ринку оренди землі у березні частка успішних аукціонів становила 40%, ціна лотів зросла приблизно у 4 рази.

Читайте також: Україна працює над створенням комфортного середовища для іноземного бізнесу - Шмигаль

«Зараз ситуація, на наш погляд, нормалізується. Частка успішних торгів тримається на рівні 40%, що уже недалеко від довоєнного рівня. Зростання ціни на торгах при цьому - в середньому в 3-3,5 рази», - підкреслила вона.

Марчак зазначила, що нині у системі «Прозорро.Продажі» приймаються заявки на участь у 319 земельних аукціонів.

Як повідомлялося, за рік роботи земельного ринку в Україні було укладено понад 105 тис. земельних угод, у тому числі 88 тис. угод купівлі-продажу ділянок землі.

З 1 липня 2021 в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів.

Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Фото: agropolit.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-