Уряд запускає проєкт грантової підтримки нових бізнесів «єРобота»

Уряд запускає проєкт грантової підтримки нових бізнесів «єРобота»

Відео
Укрінформ
Для повного перезапуску економіки Кабінет Міністрів починає впроваджувати новий великий проєкт грантової безповоротної підтримки нових бізнесів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час засідання уряду заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Уряд за дорученням Президента України розробив нову економічну стратегію та нові програми стимулювання розвитку економіки. Одним із центральних елементів стратегії стане підтримка малого та середнього бізнесу. Ми вже знизили податки, дали можливість отримувати кредити під 0%, запровадили декларативний принцип роботи за ліцензіями, скасували більшість перевірок. Тепер уряд починає впроваджувати новий великий проєкт грантової безповоротної підтримки нових бізнесів. Сьогодні ми затвердимо три програми грантового фінансування, і ще три програми будуть схвалені найближчим часом», - повідомив Шмигаль.

За його словами, важливий акцент усіх цих програм — створення нових робочих місць та можливість онлайн оформлення заяви на отримання гранту. Тому уряд об’єднав усі ці програми під загальною назвою «єРобота».

Перша програма передбачає мікрогранти до 250 тисяч гривень для тих, хто хоче запустити новий бізнес. Тож будь-який українець, що має бізнес-план і тверді наміри розпочати власну справу, може розраховувати на підтримку держави.

За словами Прем'єра, уряд планує видати 20 тисяч таких грантів за рік. Відповідно, бюджет програми на рік становитиме 5 млрд грн. Йдеться про можливість запустити будь-який мікробізнес, як-то пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо.

Читайте також: Україна отримає від KfW €7,4 мільйона для пільгових кредитів малому та середньому бізнесу

Шмигаль пояснив, що учасником програми може стати будь-який українець, який не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес. Для отримання гранту треба буде подати заявку через портал Дія чи відділення Ощадбанку, додавши до заявки бізнес-план. Протягом 10 робочих днів експерти Ощадбанку та Державного центру зайнятості проведуть оцінку проєкта, і якщо він відповідає критеріям програми, грантові кошти будуть перераховані на рахунок громадянина.

Водночас він уточнив, що держава надає грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З цього рахунку можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду. Але витратити ці кошти за нецільовим призначенням не вийде, банк буде контролювати відповідність платежів затвердженому бізнес-плану.

Крім того, додатково нові підприємці зможуть отримати дешевий кредит за програмою «5-7-9» у розмірі до 2,5 млн грн. Це кошти на будівництво чи реконструкцію приміщень, на придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу.

Шмигаль закликав створювати малий і середній бізнес для відродження країни.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час онлайн-виступу на британсько-українському інфраструктурному саміті повідомив, що нині сума інфраструктурних збитків сягнула 104 млрд доларів. Унаслідок обстрілів російської армії зруйновано або пошкоджено щонайменше 45 млн квадратних метрів житла, 656 лікарень, понад 1200 навчальних закладів, майже 25 тисяч кілометрів доріг, 300 мостів, 12 аеропортів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-