Українська ГТС готова компенсувати обсяги «Північного потоку-1»

Українська ГТС готова компенсувати обсяги «Північного потоку-1»

Укрінформ
Українська газотранспортна система готова компенсувати обсяги «Північного потоку-1», але Газпром не використовує навіть заброньовані потужності.

Про це повідомив Оператор ГТСУ в Фейсбуці, передає Укрінформ.

За даними ОГТСУ, станом на 15 червня заброньовані та оплачені Газпромом потужності української ГТС на точці входу «Суджа» становлять 77,2 млн куб. м газу на добу.

При цьому поточний фактичний рівень транзиту не перевищує 42 млн куб. м на добу. Тобто рф може використати 35 млн куб м. на добу заброньованих потужностей без будь-яких додаткових дій чи витрат.

"Більше того, на час дії форс-мажорних обставин по точці входу «Сохранівка» (через несанкціонований відбір газу з боку окупаційної адміністрації, а також втручання в режим роботи об’єктів ГТС України на окупованих територіях), ОГТСУ надав Газпрому можливість здійснити безкоштовне перенесення заброньованих потужностей з точки з’єднання «Сохранівка» на точку з’єднання «Суджа» в обсязі 32,4 млн куб. м на добу. Але цією опцією російська компанія також не скористалась", - заявляє Оператор ГТСУ.

При цьому на виконання вимог кодексу ГТС України та Третього енергопакету ЄС ОГТСУ виставляє на продаж на аукціонній платформі RBP додаткові 15 млн куб. м на добу по точці з’єднання «Суджа». Тож Газпром має можливість збільшити транзит через Україну на 82,4 млн куб. м на добу, що повністю компенсує зменшення обсягів через «Північний потік-1».

В ОГТСУ наголошують, що зважаючи на те, що технічна потужність «Суджі» становить майже 244 млн куб. м на добу, з метою сприяння підготовці країн Європи до наступного опалювального сезону ОГТСУ готовий розглянути можливість додаткового тимчасового збільшення обсягів транзиту до обсягів, що здатні повністю компенсувати відсутність транспортування через «Північний потік-1», за умови відповідного звернення Газпрому.

«Наразі росія заявляє про технічну проблему з їхнього боку, яка призведе до скорочення постачання газу «Північним потоком-1» на 100 млн кубометрів газу на добу. Як надійний постачальник Газпром мав би, окрім озвучення проблеми, також запропонувати її рішення, як, наприклад, переорієнтацію потоків газу на інші доступні газогони Польщі чи України. Саме так поступив Оператор ГТС України місяць тому під час форс-мажору на КС Новопсков - запропонував додаткові потужності через іншу точку з’єднання. Вже заброньовані і оплачені потужності української ГТС можуть протранспортувати зазначені обсяги блакитного палива, - зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. – Але наразі навіть заброньовані потужності української ГТС використовуються лише на 36%. Тож, вочевидь, питання не в комерції, а в політиці. Газ знову виступає елементом гібридної зброї росії та інструментом для політичного тиску на ЄС».

Читайте також: Міністр економіки ФРН вважає політичним скорочення росією постачання газу

Як повідомляв Укрінформ, російський держмонополіст Газпром заявив, що скорочує постачання природного газу газопроводом "Північний потік" зі 167 до 67 млн куб. м на добу, мотивуючи це вимушеною зупинкою двох газотурбінних двигунів Siemens на компресорній станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-