Міністр економіки ФРН вважає політичним скорочення росією постачання газу

Міністр економіки ФРН вважає політичним скорочення росією постачання газу

Укрінформ
Скорочення постачання російського газу трубопроводом «Північний потік-1» є політичним кроком.

Таке переконання висловив міністр економіки ФРН Роберт Габек на брифінгу, передає Укрінформ.

«В основному я бачу це так… У мене враження, що те, що сталося вчора, є політичним рішенням, а не суто технічним», - зазначив Габек.

Він нагадав, що вже деякий час спостерігається поступове скорочення або припинення поставок росією газу певним країнам, зокрема, Польщі, Болгарії, Данії. До процесу загалом відноситься також санкціонування російською стороною компанії Gazprom Germania, що хоча й не призвело до скорочення поставок газу в ФРН, але мало результатом необхідність перепідписання контрактів і, відповідно, чергове підвищення цін на паливо.

Габек визнав, що проблема з апаратурою від Siemens, яка встановлена на станціях «Північний потік-1», відома. Німеччина, за його словами, разом з Єврокомісією дійшли згоди, що технічне утримання цих об’єктів не буде підпадати під санкції. Наразі ведуться перемовини з канадськими партнерами, які власне займаються обслуговуванням апаратури, щодо відповідності канадським нормам і законам у галузі санкцій. Втім, від початку обслуговування техніки Siemens було заплановано лише на осінь, тож скорочення прокачки на 40% зараз не можна пояснити суто технічним питанням, зауважив глава Мінекономіки.

Те, як позначиться це скорочення на німецькому та європейських газових ринках, буде зрозуміло не раніше ніж через 2-3 дня, сказав політик. Загалом є можливість замінити нестачу за рахунок імпорту з інших джерел. Наразі проблем з обсягами постачання в Німеччині немає, запевнив міністр і зауважив, що заповнення сховищ іде останніми тижнями та днями хорошими темпами.

За даними Федерального мережевого агентства, нинішній рівень заповнюваності сховищ у Німеччині становить 55,19%, показник по деяких сховищах є значно вищім, ніж у 2015, 2017, 2018 та 2021 роках. Загалом регулятор дуже уважно стежить за ситуацією. Очільник відомства Клаус Мюллер, утім, попередив, що очікуване скорочення поставок влітку природного газу з рф до Німеччини та Західної Європи ускладнить для європейців заповнення їх газових резервуарів до 80 або, як у Німеччині, навіть до 90% до зими. Наразі вони заповнені в середньому по ЄС на 51%.

росія як і раніше залишається одним із основних джерел газу для європейців: близько 1,6 мільярда кубометрів на тиждень, що становить приблизно п’яту частину всього газового імпорту ЄС.

Як повідомив напередодні оператор «Північного потоку-1», він скоротив на 40% прокачку газу цим трубопроводом, пояснивши це необхідністю ремонту турбіни компресорної станції. Запроваджені проти «Газпрому» санкції не дозволяють повернути до росії турбіну Siemens з канадського підприємства, де проводився її капітальний ремонт. До того ж, за твердженнями російської сторони, на компресорній станції виявлено технічні несправності двигунів, через що «ростехнадзор» тимчасову заборонив їх роботу.

Читайте також: росія скорочує постачання газу через Nord Stream на 40%

Однак аналітики бачать у цьому можливим тактичний маневр кремля, спрямований на здійснення тиску на Європу з метою послаблення санкцій.

Як повідомлялося, поставки російського природного газу до Європи значно впали після початку дії санкцій, введених ЄС проти рф через її агресію в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-