Експорт електроенергії може дати прибуток не менший, ніж транзит газу – Зеркаль

Експорт електроенергії може дати прибуток не менший, ніж транзит газу – Зеркаль

Укрінформ
Якщо Україна скористається розширенням можливості для експорту електроенергії до Європи, то зможе мати прибуток не менший, ніж від діяльності газотранспортної системи.

Таку думку висловила в Фейсбуці радниця міністра енергетики, українська дипломатка та юристка Лана Зеркаль, передає Укрінформ.

«У березні приєдналися до Європи, пославши російський кіловат за відомою адресою. Ми його і так не купували ще з минулого червня. А сьогодні ми отримали рішення ENTSO-E, яке відкриває можливість експорту електроенергії в країни Євросоюзу. Це перший реальний, взаємовигідний крок справжньої, недекларативної європейської інтеграції», - зазначила Зеркаль.

За її словами, користь для України очевидна. Оскільки відтепер експортувати електроенергію зможуть державні компанії, а не лише Буршинський енергетичний острів Рината Ахметова.

Читайте також: Україна до кінця року зможе експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу - Шмигаль

«Я не маю права озвучувати потенційні прибутки держави, щоб не впливати на ринок ЄС, але можна сказати, що йдеться про мільярди євро на рік. Якщо ми скористаємося цією можливістю, то зможемо мати прибуток не менший, ніж від діяльності газотранспортної системи», - заявила Зеркаль.

На її переконання, Європа також матиме не менше користі від рішення про відновлення українського експорту електроенергії. Адже країни ЄС зможуть купувати «кліматично нейтральну» українські електричну енергію, яка виробляється без викидів вуглецю, що сприятиме реалізації стратегію «зеленого переходу».

Читайте також: Україна підписала меморандум про відновлення інтерконнектора з Польщею

«Щобільше, країни ЄС зможуть замістити частину російського газу, який використовується зараз для електрогенерації. Йдеться про мільярди кубометрів не потрібного більше російського газу. Це наш спільний інтерес – відмова від російських енергоносіїв, і ми в цьому тепер партнери з Європою», - резюмувала Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, ENTSO-E погодило поетапне розширення експорту електроенергії з України.

Із 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-