Україна підписала меморандум про відновлення інтерконнектора з Польщею

Україна підписала меморандум про відновлення інтерконнектора з Польщею

Фото
Укрінформ
Міністр енергетики України Герман Галущенко і Міністр клімату та довкілля Польщі Анна Москва підписали Меморандум про наміри щодо співробітництва у сфері енергетики.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Міненергетики.

Документ погодили для підвищення енергетичної безпеки в Центральній та Східній Європі та відмови від постачання російських енергоносіїв. У меморандумі йдеться про наміри відновлення міждержавної повітряної лінії між Україною і Польщею для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ у найкоротші терміни.

“Введення в роботу міждержавної повітряної лінії між Україною і Польщею підвищить стійкість нашого зв’язку з енергосистемами країн ENTSO-E, сприятиме подальшій синхронізації та інтеграції енергетичних ринків. Її запуск потенційно дасть змогу Україні збільшувати експорт електроенергії до Польщі до 1 ГВт. Це допоможе Польщі значною мірою замістити російські газ та вугілля. Вдячний нашим польським друзям за постійну і всебічну підтримку”, – наголосив Галущенко.

Читайте також: Україна та Польща втілюватимуть спільні проєкти в енергетиці та розвиватимуть регіони

Сторони підтримують подальшу інтеграцію України в європейський енергетичний ринок, реформування енергетичних ринків України за європейськими принципами для прискорення об’єднання електроенергетичного та газового ринків обох країн. Польща також підтримує наміри України стати повноправним членом ENTSO-E.

В Міненергетики наголошують: відновлення інтерконнектора сприятиме безпеці роботи української енергосистеми та енергосистем європейських країн, а також суттєво збільшить можливості обміну електроенергією між Польщею та Україною. Сторони також домовилися розробити ринкові правила розрахунку та розподілу пропускної спроможності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-