Україна та Польща втілюватимуть спільні проєкти в енергетиці та розвиватимуть регіони

Україна та Польща втілюватимуть спільні проєкти в енергетиці та розвиватимуть регіони

Укрінформ
Уряди України та Польщі домовилися про реалізацію спільних проєктів у сферах енергетики та регіонального розвитку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

Так, сторони підписаил спільну декларацію між Міністерством фондів та регіональної політики Польщі та Міністерством розвитку громад та територій України.

«Польща допоможе у питанні розвитку українських громад, як невід’ємної складової плану відновлення. Нам стане в пригоді досвід Польщі щодо впровадження європейських практик та ефективного використання європейських фондів на шляху до повноцінного членства в ЄС», — підкреслив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте також: Україна та Польща планують створити спільне оборонне підприємство - для виробництва зброї й техніки

Також була підписана спільна декларація міністрів внутрішніх справ Республіки Польща та України щодо максимально тісної взаємодії на рівні прикордонних служб та Меморандум про співпрацю між міністерствами енергетики України та Польщі щодо посилення кооперації у сфері енергетики.

«Польща підтримує інтеграцію України в європейські енергетичні проєкти, розвиток ринку газу та електроенергії в Україні. Крім того, наші країни погодилися щодо необхідності збільшення транскордонної торгівлі електроенергією та відновлення лінії електропередач Хмельницька АЕС — Жешув. Для України це вкрай важливий проєкт, який відкриє додаткові можливості експорту української електроенергії в Європу», — зауважив очільник українського уряду.

Шмигаль повідомив, що серед підписаних документів між урядами України та Польщі є, зокрема, Меморандум про співробітництво між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерством клімату і навколишнього середовища Польщі.

«У контексті Європейського зеленого курсу разом із Польщею ми домовилися посилювати співробітництво в питаннях боротьби зі змінами клімату, відповідального видобутку корисних копалин, відновлення природних ресурсів, а також захисту лісів і всього довкілля», — зазначив очільник українського уряду.

Крім того, Меморандум між міністерствами культури України та Польщі щодо співпраці в питаннях національної пам’яті, за словами Прем’єр-міністра України, дозволить в умовах плідного діалогу вирішити всі питання, пов’язані з минулим наших країн.

Читайте також: Уряди України та Польщі закликають запровадити енергетичне ембарго проти росії

Як повідомлялося, у середу в Києві відбулися міжурядові консультації України та Польщі за участю прем'єр-міністрів Дениса Шмигаля та Матеуша Моравецького. Уряди України і Польщі після консультацій підписали вісім угод про співпрацю у різних сферах. Серед іншого, Україна та Польща планують створити спільне оборонне підприємсвто з виготовлення зброї та військової техніки.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-