Транспортування газу в обхід України робить вразливою всю Європу - ОГТСУ

Транспортування газу в обхід України робить вразливою всю Європу - ОГТСУ

Укрінформ
Доки росія транспортує "блакитне паливо" газогонами в обхід України, вразливими є всі країни Європи. 

Таку думку висловив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон в інтерв'ю Укрінформу.

"Доки російський газ транспортується обхідними російськими газогонами, вразливою є не лише Україна, а й усі країни Європи. "Північний потік - 1”, на думку європейців, мав сприяти зміцненню безпеки постачання газу до ЄС, принципів енергетичної солідарності та ринкової конкуренції. Натомість Європа впустила до свого будинку терориста, який накинув на неї газовий зашморг і тепер погрожує його затягнути", - сказав Макогон.

За його словами, більшість країн Європи уже визнали помилковість будівництва “Північного потоку - 1” і його наступника. ОГТСУ вже звернувся до Федерального міністерства економіки та захисту клімату і федерального агентства BNetzA з пропозицією скасувати винятки із законодавства Німеччини, надані “Північному потоку - 1”, і зупинити або обмежити транспортування цим газогоном.

Макогон зазначив, що ті обсяги газу, які йдуть через "Північний потік - 1", можна спрямувати через Україну до моменту введення ембарго на російське "блакитне паливо".

На думку очільника ОГТСУ, для Європи єдиним шляхом є не просто відмовитись від російського газу, а раз і назавжди позбавити росію можливості впливати на енергетичний ринок, шантажувати країни ЄС та здійснювати політичний тиск.

Зокрема, країни ЄС мають ухвалити інвестиційні рішення для усунення критично вузьких місць європейських потоків газу, включно з інтерконектором Франція - Іспанія та маршрутами до Німеччини.

Читайте також: Сергій Макогон, гендиректор ОГТСУ

Крім того, Європа має розширити існуючі потоки трубопроводів, будувати LNG-термінали, встановлювати плавучі установки для зберігання та регазифікації, переходити до централізованих закупівель газу.

"Першим кроком має стати обмеження транзиту «Північним потоком - 1» на користь української ГТС. Переможемо в битві за газовий ринок – наблизимо перемогу України в цій війні", - наголосив Макогон.

Як повідомлялося, Оператор ГТС України та НАК «Нафтогаз» закликають скасувати юридичні винятки для «Північного потоку - 1» у Німеччині.

"Північний потік - 1" проходить через акваторію Балтійського моря до узбережжя Німеччини. Газогін, який працює з 2012 року, може прокачувати до 55 млрд кубометрів газу на рік.

Після розв’язаної росією війни в Україні уряд ФРН, який весь час підтримував проєкт «Північний потік - 2», наказав Федеральному мережевому агентству зупинити процес сертифікації газопроводу. Компанія Nord Stream 2 AG, оператор цього газопроводу, 1 березня заявила про свою неплатоспроможність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-