У Байдена сумніваються в законності вилучення заморожених активів рф на користь України - NYT

У Байдена сумніваються в законності вилучення заморожених активів рф на користь України - NYT

Укрінформ
Керівництво Білого дому вважає, що конфіскація заморожених активів росії та спрямування цих коштів на відновлення інфраструктури України після війни може бути незаконною, а також такою, що підірве репутацію для інвестицій у США.

Про це повідомляє в вівторок американське видання The New York Times, передає Укрінформ.

«Руйнування в Україні, спричинені війною росії, змусили лідерів з усього світу заблокувати активи російського центрального банку на суму понад $300 мільярдів і передати кошти Україні, щоб допомогти відновити країну»,- зауважується в публікації.

Втім ініціатива, що набрала ваги в Європі, зустріла опір у Сполучених Штатах.

«Найвищі посадовці адміністрації Байдена попередили, що залучення цих коштів може бути незаконним, а також завадить іншим країнам покладатися на Сполучені Штати як на рай для інвестицій», - зазначається в тексті.

Читайте також: Кошти від заморожених активів рф найближчим часом не надійдуть до України — Марченко

Так, минулого тижня міністри фінансів Естонії, Латвії, Литви й Словаччини закликали Європейський Союз створити можливість для фінансувати відбудови міст в Україні за допомогою заморожених активів центрального банку росії. Таким чином, рф можна буде «притягнути до відповідальності за її дії й відшкодувати завдану шкоду».

Крім того, ця тема обговорювалася на зустрічах високого рівня в травні у форматі G7, де отримала підтримку, зокрема, з боку Німеччини й Канади. Однак ще тоді міністр фінансів США Джанет Єллен виступила проти участі США в будь-яких спробах захоплення та перерозподілу цих активів. Вона, зокрема, допустила, що арешт цих активів порушить законодавство США.

Читайте також: ЄС готується направити заморожені активи росії на відновлення України - Bloomberg

З усім тим, з позицією Єллен не погоджується почесний професор права Гарвардського університету Лоуренс Трайб. За його словами, відповідна поправка, прийнята після терористичних атак 11 вересня 2001 року, надає президенту більші повноваження визначати, чи вимагає іноземна загроза конфіскації активів.

«Якщо міністр Єллен вважає, що це незаконно, я думаю, що вона категорично помиляється. Можливо, вони поєднують юридичні питання зі своєю політикою»,- зауважив професор.

Читайте також: Агресор завдав Україні загальних збитків вже на $1 трильйон - Устенко

Як повідомляв Укрінформ, ще у квітні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в довгостроковій перспективі відбудова та відновлення України коштуватиме щонайменше 600 млрд доларів США.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл.

За понад три місяці збройної агресії лише офіційно в ООН нарахували майже 4100 загиблих цивільних українців. Реальні цифри жертв незаконних звірств рашистів на території нашої країни наразі порахувати неможливо, проте ця цифра буде набагато більша, тим паче що активна фаза війни досі триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-