Україна має досить зерна до кінця 2022 року - радник Президента

Україна має досить зерна до кінця 2022 року - радник Президента

Укрінформ
Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит принаймні до кінця 2022 року.

Про це заявив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко у коментарі американському виданню Newsweek, передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

"Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит принаймні до кінця 2022 року, а то й у 2023-му, але для цього потрібно зупинити всі військові дії в Чорному морі", - підкреслив Устенко.

Американське видання у цьому зв'язку зазначає, що блокада українських портів військами РФ не дає Україні змоги продати надлишок харчової продукції за кордон. До повномасштабного вторгнення Росії Українська держава щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн тонн зерна.

Читайте також: Зеленський обговорив з президентом Ліберії шляхи виходу з продовольчої кризи, яку спровокувала рф

Наразі через блокування портів Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні шляхи. Але вони мають нижчу пропускну здатність, ніж порти. Наприклад, у квітні залізницею було вивезено лише 617 тис. тонн продукції.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі заявив, що бізнесова й політична еліта світу має докласти зусиль, щоб вивезти з України заблоковані 22 млн тонн зерна та не допустити голоду в деяких країнах.

Читайте також: росія намагається підбурити Африку, Близький Схід та Азію проти України - Кулеба

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу в Давосі заявила, що російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує світову спільноту загрозою голоду в цілих регіонах. Вона нагадала, що сьогодні російська артилерія навмисно обстрілює зернові сховища по всій Україні. Наслідки цих ганебних вчинків є очевидними для всіх. Глобальні ціни на пшеницю різко злетіли, і від цього постраждали найбільш вразливі країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-