Україна домовилася з Угорщиною про гарантовані потужності для імпорту газу до квітня-2023

Україна домовилася з Угорщиною про гарантовані потужності для імпорту газу до квітня-2023

Укрінформ
ТОВ «Оператор ГТС України» домовилося з угорським оператором FGSZ про гарантовані потужності для імпорту природного газу в Україну до 31 березня 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ, передає Укрінформ.

«Оператор ГТС України домовився з угорським оператором FGSZ про продовження доступу до гарантованих потужностей для імпорту природного газу з Угорщини в Україну до 31 березня 2023 року. Газові трейдери можуть бронювати необхідні потужності на щоквартальних, щомісячних, добових аукціонах, зокрема, на перший та другий квартали газового року 2022/2023», - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у компанії, нова угода забезпечить Україні надійний доступ до затребуваного маршруту імпорту газу, адже з початку 2022 року з Угорщини до України імпортувалося 46% газу , а за підсумками 2021 року - понад 85%.

Читайте також: Оператор ГТС закликав Євросоюз зупинити шантаж і маніпуляції росії на газовому ринку

Гарантовані потужності для імпорту газу з Угорщини ОГТСУ запрацювали з 1 січня 2022 року. Вони дозволяють фізичний імпорт до 8 млн кубометрів природного газу щодоби (2,9 млрд кубометрів на рік).

Проєкт стартував як тримісячний пілот, проте, підкреслює ОГТСУ, успішна взаємодія двох операторів дозволила пролонгувати його більш як на рік.

Читайте також: Польща може допомогти Україні отримати газ «іншої молекули» – Макогон

Загалом, за підсумками домовленостей з операторами Польщі, Словаччини та Угорщини, у 2022 році ОГТСУ вдвічі збільшив гарантовані можливості імпорту газу з Європи до України — до понад 50 млн кубометрів на добу. Зазначається, що такий обсяг відповідає добовому вітчизняному видобутку газу.

Як повідомлялося, вже зараз є можливість імпортувати в Україну газ з СПГ-терміналів Греції, Хорватії, Польщі та Литви. Про це 15 травня заявив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Фото: tsoua.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-