У вбивстві старости Мотижина підозрюють п’ятьох військових рф і трьох «вагнерівців» - Венедіктова

У вбивстві старости Мотижина підозрюють п’ятьох військових рф і трьох «вагнерівців» - Венедіктова

Доповнено
Укрінформ
Правоохоронці встановили п’ятьох російських військових, які причетні до убивства сім’ї старости села Мотижин на Київщині.

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук генпрокурор Ірина Венедіктова.

“Розкрито вбивство сім’ старости села Мотижин - встановлено 5 військовослужбовців зс рф та 3 найманців ПВК «Вагнер», - написала вона.

За її словами, правоохоронці встановили як мінімум 14 епізодів злочинів 8 російських військовослужбовців та членів приватної військової компанії. Після їхніх тортур вижили лише троє людей.

Так, за даними слідства, до звірств у Мотижині причетні:

  • старший лейтенант Олег Крикунов - командир взводу 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії
  • сержант Чінгіс Гончіков - командир відділення - командир бойової машини 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії
  • сержант Олександр Ванчіков - командир відділення 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії
  • сержант Магомедмірза Сулейманов - командир бойової машини 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії
  • старший лейтенант Віталій Дмітрієв командир взводу 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії
  • Сергій Сазанов - член ПВК «Вагнер»
  • Сергій Сазонов - водій відділення КШМ ПВК «Вагнер»
  • Олександр Ступніцький - розвідник-зв'язківець 1 розвідувально-штурмового взводу 1 розвідувально-штурмової роти ПВК «Вагнер».

Фото: СБУ

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури та Києво-Святошинської окружної прокуратури заочно повідомлено про підозру п'ятьом військовослужбовцям збройних сил рф і трьом членам приватної військової компанії "Вагнер" у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 1, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Під час тимчасового захоплення частини Київської області підозрювані грабували мирних жителів, катували, вбивали та спалювали їхні будинки. Їм інкримінують 14 епізодів жорстокого поводження з цивільним населенням. Після тортур вдалося вижити лише трьом людям.

Читайте також: У Мотижині на Київщині росіяни зруйнували 15 будинків, 40 – пошкоджені

За даними слідства, у березні підозрювані - військовослужбовці рф і члени ПВК "Вагнер" - прийшли додому до старости села Мотижин Макарівської ОТГ. Вони незаконно позбавили волі та вивезли до місця свого тимчасового базування жінку, її чоловіка та сина. росіяни катували полонених, намагаючись отримати інформацію про Збройні сили України і тероборону. На очах у матері сину прострелили ногу, а потім вбили пострілом у голову. Аналогічним способом катували і чоловіка старости села. Вся родина загинула від множинних вогнепальних поранень.

Іншу потерпілу - жительку села - підозрювані зі стрілецької зброї смертельно поранили лише через те, що вона була вдягнута у темний одяг. Після цього її батька взяли у полон і тривалий час тримали у господарчій споруді із зав’язаними очима та зв’язаними руками без води та їжі.

Читайте також: Генпрокурор допускає можливість обміну засудженого російського військового Шишимаріна

Серед епізодів, інкримінованих згаданим військовим, - закатовані до смерті двоє членів громадської організації "Патріот". Їхні тіла знайдено з численними наскрізними вогнепальними пораненнями.

Також загарбники затримали двох волонтерів, які намагалися провезти в Мотижин гуманітарну допомогу. Після допитів та катувань їх вивезли до лісосмуги і наказали тікати, відкривши по них вогонь в спину. Один з волонтерів загинув від пострілу в голову, інший був поранений. Автомобілі та гуманітарну допомогу росіяни привласнили.

Ще одному потерпілому підозрювані зв’язали руки, прив’язали до квадроцикла та змусили його таким чином бігти майже кілометр. Після допитів, погроз вбивством і побиття його кілька днів утримували у каналізаційній ямі.

Читайте також: Тіло українського футболіста Сухенка виявили у братській могилі біля Мотижина

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня – на початку квітня українські сили оборони звільнили населені пункти Київщини, Чернігівщини та Сумщини від російських загарбників.

У селі Мотижин Київської області внаслідок обстрілів російських військ зруйновано 15 будинків, ще 40, серед яких ліцей, пошкоджені.

Також росіяни викрали і вбили старосту Мотижина Ольгу Сухенко та її чоловіка і сина, їхні тіла знайшли після звільнення села.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-