Уже в середині липня світ почне гостро відчувати продовольчу кризу - Мінагрополітики

Уже в середині липня світ почне гостро відчувати продовольчу кризу - Мінагрополітики

Укрінформ
Уже в середині липня світ почне гостро відчувати продовольчу кризу, до якої призвела повномасштабна війна російської федерації проти України.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський розповів в інтерв’ю «Голосу Америки», передає Укрінформ.

«Ми не вивезли ще 5 млн тонн пшениці, які планували вивезти. Точно планували вивезти, як мінімум, 10-15 млн тонн пшениці цього урожаю. Ми не зможемо засіяти в тому об’ємі, в якому хотіли, на наступний рік. Це відчують усі ринки. Я думаю, що світ почне гостро це відчувати десь у середині липня, тому що багато країн Північної Африки, арабських країн, країн Південно-Східної Азії досі споживають те, що закупили раніше, ті резерви, які сформовані», - зазначив він.

Читайте також: Україна з партнерами встановила два альтернативні маршрути для продовольчого експорту

За словами міністра, рівно за два місяці всі побачать, що зерна з України немає, й альтернативи у світі особливої не буде.

«Це як із нафтою – неможливо різко, за місяць, наростити обсяги. Наприклад, уся Північна півкуля вже пройшла посівну. Американський та канадський фермери вже засіяли все кукурудзою, соєю та чимось іншим. Вони не будуть переорієнтовуватися на серпень на інші культури», - зауважив Сольський.

Він підкреслив, що всі основні світові організації, які повинні вирішувати та передбачати такі кризи, не до кінця розуміють масштаби нинішніх проблем.

«І ми це відкрито говорили, наприклад, голові FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН). Аналізуючи попит і пропозицію зерна у світі, всі бачать, скільки зараз не вистачає, і роблять висновки з поточних проблем. Але тут потрібно дивитись ширше», – додав міністр агрополітики.

Читайте також: Міжнародні фінансові інституції об’єднали сили для реагування на продовольчу кризу

Як повідомлялось, Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що розблокування українських портів є стратегічним питанням, адже блокування росією може призвести до дефіциту зерна та олії у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-