рф заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн зерна – Зеленський

рф заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн зерна – Зеленський

Укрінформ
російська федерації заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн сільськогосподарських культур.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"росія заблокувала майже всі порти. Усі, скажімо так, морські можливості експорту харчової продукції – нашого зерна, ячменю, соняшника та іншого... 22 мільйони тонн сьогодні заблоковано російською федерацією", – сказав Президент.

Окрім того, Зеленський заявив, що росія краде та вивозить українські культури. За його словами, у влади є розуміння, куди постачається крадена продукція. Він уточнив, що робота над цим питанням триває на рівні Міністерства закордонних справ України.

Читайте також: Португалія надасть Україні фінансову допомогу

Глава держави наголосив на необхідності розблокувати українські порти для унеможливлення харчової кризи у світі. Зеленський зауважив, що це можна зробити різними шляхами, зокрема військовим. У цьому контексті глава держави поінформував, що звертається до міжнародних партнерів із проханням надати необхідну зброю.

Читайте також: Україна з партнерами встановила два альтернативні маршрути для продовольчого експорту

Як повідомлялося, Україна виробляє суттєву частку світового продовольства, але не може поставити на світовий ринок рекордні осінні врожаї через війну, розв’язану росією. Експорт зерна наразі обмежений до 500 тисяч тонн на місяць у порівнянні з 5 мільйонами тонн до війни. Це, за даними Мінагрополітики, спричиняє втрати у 1,5 мільярда доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-