МЗС застерігає інші країни від купівлі награбованого росією українського зерна

МЗС застерігає інші країни від купівлі награбованого росією українського зерна

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України категорично засуджує дії росії, яка відбирає зерно в українських аграріїв на тимчасово захоплених територіях.

Про це йдеться у коментарі МЗС, передає Укрінформ.

"Російські окупанти вилучають українське зерно, спрямовують його на власне споживання або намагаються продати на міжнародних ринках. Крадіжки харчових ресурсів з території незалежної суверенної держави є одним із проявів мародерства", - зазначили в міністерстві.

МЗС України попередило інші країни, що партії зерна, які продає рф, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російської окупаційної влади.

“Вважаємо, що будь-яка країна, яка свідомо купує вкрадене зерно, є співучасником цього злочину", - наголошено у заяві.

Читайте також: росіяни не ведуть активних наступальних дій на півдні, мародерять та вивозять зерно й техніку

Міністерство констатує, що крадіжку українського зерна підтверджують як численні свідчення українських аграріїв, так і документальні докази. Це - розпорядження так званої "мерії Бердянська" щодо вилучення пшениці та ячменю у приватних компаній, реліз законодавчих зборів красноярського краю рф, пропозиції російського міністерства відкласти введення в дію інформаційної системи відстеження зерна.

МЗС підкреслює, що злочинне вилучення та вивезення українського зерна є черговим свідченням деструктивних дій рф, які порушують основні принципи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) - гарантування продовольчої безпеки та подолання голоду, що ставить під питання доцільність членства росії в організації.

Читайте також: Зерно, картопля та буряк: загарбники масово вивозять продовольство з України - розвідка

Зовнішньополітичне відомство вимагає від росії припинити викрадення зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства та дозволити прохід торговельних суден.

Також міністерство закликає міжнародну спільноту посилювати економічні санкції з метою припинення збройної агресії РФ проти України, запобігання гуманітарній катастрофі та погіршенню ситуації з продовольчою безпекою у світі.

Як повідомлялося, за інформацією Мінагрополітики, окупанти вже викрали щонайменше 400–500 тис. тонн зерна на суму понад 100 млн доларів США. Практично всі кораблі, які виходять із зерном із Севастополя, перевозять крадену українську продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-