Україна змушена припинити транзит газу через станцію «Сохранівка»

Україна змушена припинити транзит газу через станцію «Сохранівка»

Укрінформ
ТОВ "Оператор ГТС України" змушене призупинити транзит газу через ГВС "Сохранівка".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії.

"Оператор ГТС України (ОГТСУ) повідомляє про настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу через ГВС «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію (КС) «Новопсков», що знаходяться на окупованій території", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі ОГТСУ не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за КС «Новопсков» та іншими активами, розташованими на тичасово окупованих російськими загарбниками територіях. Крім того, втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку, поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи.

У компанії підкреслили, що дії російських військових згідно чинного транзитного контракту є обставинами непереборної сили (форс-мажор), які унеможливлюють виконання зобов’язань на точці з’єднання ГВС «Сохранівка», а також прикордонній компресорній станції «Новопсков».

"З урахуванням вищезазначеного ОГТСУ інформує, що з 07:00 11 травня 2022 року приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання «Сохранівка» здійснюватися не буде", - повідомили в ОГТСУ.

Читайте також: Вітренко: Якщо не буде повномасштабної війни, припинення транзиту газу не очікуємо

При цьому для виконання транзитних зобов’язань перед європейськими партнерами у повному обсязі та згідно з умовами договору можливий тимчасовий перенос недоступних потужностей із фізичної точки з’єднання «Сохранівка» на фізичну точку з’єднання «Суджа», яка знаходиться на контрольованій Україною території.

Наголошується, що компанія неодноразово повідомляла ПАТ «Газпром» про загрози транзиту через дії окупаційних сил, контрольованих росією, та вимагала зупинити втручання в роботу об’єктів, але ці звернення були проігноровані.

Як повідомлялося, у квітні ОГТСУ зафіксував втручання російських військових в операційну роботу компресорної станції «Новопсков» у Луганській області. Тоді компанія попереджала про можливість призупинки роботи станції внаслідок такого втручання, що потягне за собою зупинку транзиту через ГВС "Сохранівка".

Через КС "Новопсков" проходить майже третина транзиту до Європи з газовимірювальної станції (ГВС) "Сохранівка".

24 лютого президент РФ Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-