Гетманцев: Видатки бюджету ростуть набагато більшими темпами, ніж доходи

Гетманцев: Видатки бюджету ростуть набагато більшими темпами, ніж доходи

Укрінформ
Видаткова частина бюджету росте набагато більшими темпами, ніж доходи. Зростає і дефіцит держбюджету.

Про це в блозі Укрінформу написав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«З перших днів і тижнів війни стало очевидно, що доходної частини держбюджету через падіння економіки і потреби фінансувати оборону, що зросли в рази, не вистачає. Це видно як з видаткової частини бюджету, що росте набагато більшими темпами, ніж доходи, так і зі зростання дефіциту держбюджету. Якщо доходи держбюджету за чотири місяці зросли на 15%, то витрати збільшилися на 45% (проти аналогічного періоду 2021 р.)», — зазначив голова фінансового комітету.

Читайте також: Податкова в квітні перевиконала план наповнення бюджету на 2,5 мільярда — Гетманцев

За січень – квітень 2022 року витрати держбюджету досягли 558,1 млрд грн (+44,8% ), або на 172,8 млрд грн більше порівняно з 4 місяцями 2021 р., у тому числі за загальним фондом — 523,3 млрд грн (+52,1%).

Тому, за словами Гетманцева, жорстка раціоналізація видатків, до якої вдався уряд, фінансуючи у пріоритетному порядку статті на армію, оборону, правопорядок, критичну інфраструктуру, заробітну плату, пенсії та інші соціальні трансферти, а також обслуговування держборгу, — абсолютно обґрунтована.

Як повідомлялося, в березні Міністерство фінансів України скоротило фінансування непріоритетних напрямків на 107 млрд гривень. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, наразі проводяться тільки ті видатки, які забезпечують життєдіяльність держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-