Регіони конкурують за право прийняти релоковані підприємства — очільниця ФДМУ

Регіони конкурують за право прийняти релоковані підприємства — очільниця ФДМУ

Укрінформ
Західні регіони країни конкурують між собою за право розмістити виробництва, які переводять на безпечніші території в межах державної програми релокації бізнесу.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла виконувачка обов’язків голови Фонду державного майна України Ольга Батова.

Вона нагадала, що програму релокації підприємств у безпечні регіони втілюють Міністерство економіки, Мінінфраструктури (Укрзалізниця та Укрпошта), обласні військові адміністрації. ФДМУ долучений до неї в частині державного майна.

“Фонд брав участь у розробці плану дій програми релокації та юридичного механізму використання держмайна для переїзду підприємств. Постійно надаємо переліки площ із реєстру об’єктів державної власності, які можуть використовуватися для розташування потужностей релокованих компаній”, - розповіла Батова.

Читайте також: Три чверті українських підприємців продовжують працювати

За її словами, одне із найважливіших завдань Фонду – спільно з міністерствами й народними депутатами розробити законодавчі зміни та підзаконні акти, аби надати переміщеним підприємствам право законно використовувати об’єкти держвласності. Йдеться і про їх оренду, і про приватизацію. Це дозволить релокованим підприємствам інвестувати в діяльність та розвиток, а також у створення робочих місць.

“Відвідуючи західні області, проводжу зустрічі з керівництвом ОВА, з колегами із регіональних відділень ФДМУ, відвідую підприємства в управлінні Фонду. Бачу, що влада на місцях здійснює титанічну роботу. Бізнес позитивно оцінює організацію процесу й каже про ефективність допомоги від обласних військових адміністрацій. Регіони зараз навіть конкурують між собою за переміщення компаній. Розуміють, що це - внесок в їхню економіку та створення умов для працевлаштування людей”, - сказала очільниця Фонду держмайна.

Читайте також: Евакуйоване з Ірпеня підприємство випустило першу партію бронежилетів – ФДМУ

Батова додала, що кожен регіон має свої переваги, які місцева влада так чи інакше використовує: дехто концентрує увагу на ІТ-компаніях, дехто – на промисловості та виробництві, хтось – пропонує вигідні умови для релокації працівників.

“Досвідчений персонал - це гарантія швидкого старту компанії. Тому деякі військові адміністрації пропонують компаніям бронювання від мобілізації ключових працівників. Інші - запроваджують податкові пільги для бізнесу, які дозволяють “стати на ноги”. Часто адміністрації опікуються розселенням працівників. Формального підходу немає. Навпаки, відчувається щире бажання допомогти бізнесу відновитися”, - підсумувала Батова.

Читайте також: На безпечних територіях вже працюють 300 переміщених підприємств

Як повідомлялося, Міністерство економіки опрацювало більше тисячі заявок від представників бізнесу на перенесення виробних потужностей підприємств з територій, де тривають бої. Найчастіше прихисток таким “переселенцям” надають Закарпатська, Львівська та Чернівецька області. Також активно бізнес переміщується до Тернопільщини та Івано-Франківщини. Понад 400 підприємств уже переїхали до безпечніших регіонів, більше половини з них відновили роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-