Країни ЄС наздоганяють США за обсягами допомоги Україні - німецькі економісти

Країни ЄС наздоганяють США за обсягами допомоги Україні - німецькі економісти

Графік
Укрінформ
Європейські країни, які певний час відставали від США за обсягами надання допомоги Україні, наразі прискорилися та наздоганяють євроатлантичного партнера

Про це йдеться в аналізі, оприлюдненому на сайті програми Ukraine Support Tracker, започаткованої Кільським інститутом світової економіки, передає Укрінформ.

Протягом другого місяця після початку війни обіцянки країн щодо підтримки України стабільно зростали, йдеться у висновку. Держави ЄС активізували свої зусилля і в цілому наразі відповідають показникам США з кінця січня. Зобов'язання Німеччини та Польщі зросли найбільше серед усіх 31 країни-донора, тоді як з Франції, Іспанії та Італії надають мало нової підтримки.

США водночас залишаються найбільшим поточним симпатиком України з еквівалентом підтримки в 10,3 млрд євро. До того ж, вони вже оголосили про наступне значне збільшення своїх зобов’язань.

Усі країни ЄС разом узяті, включно з фондами, закладеними установами ЄС та Європейським інвестиційним банком, зараз обіцяють виділити допомогу на 12,8 мільярда євро.

Читайте також: Британія обіцяє Україні ще $375 мільйонів військової допомоги

Німеччина, яку критикували за вагання у підтримці України, зараз посідає п'яте місце серед країн-донорів після Польщі, Великої Британії та Канади. Якщо додати кошти, опосередковано виділені через ЄС, Німеччина є другим за величиною донором України в абсолютному вимірі.

«У сукупності внески країн ЄС наразі досягають масштабів допомоги США, чого слід очікувати, враховуючи географічну близькість до України. Ми спостерігаємо посилене бажання урядів запропонувати підтримку Україні та робити це прозоро», – каже Крістоф Требеш, директор з досліджень Кільського інституту та відповідальний за програму відстеження підтримки України.

«Однак дивно, що серед п'яти найкращих країн-донорів лише дві - з ЄС. На відміну від Німеччини та Польщі, такі країни, як Франція, Іспанія чи Італія відстали ще більше, з порівняно невеликими новими зобов’язаннями за останні тижні», – додав він.

Щодо обсягів допомоги відносно власного ВВП, виробництва, найбільшим подтримувачем України є Естонія, за нею йдуть Литва та Польща. США та Німеччина посідають 10-е та 11-е місця відповідно, кожна з яких, згідно з наявними даними, надає близько 0,05 відсотка від свого валового внутрішнього продукту.

Читайте також: Німеччина вважає, що навчання українських військових не робить її учасником війни

«Підтримка, яка надається Україні, неухильно зростала у другий місяць війни. Однак загальний обсяг допомоги, наданої, особливо великими країнами, все ще є скромним у порівнянні з сумами, мобілізованими під час попередніх криз або у порівнянні з пакетами підтримки, які країни збирають для свого населення, наприклад, щоб пом’якшити зростання цін на енергоносії», – констатує Требеш.

Програма підтримки України Кільського інституту світової економіки аналізує обсяги загальновідомої міжурядової підтримки України з боку 31 західної країни. Оновлення даних охоплює зобов’язання, оголошені у період між 24 січня 2022 року, приблизно за місяць до початку російського вторгнення, і 23 квітня 2022 року. Поточний звіт ще не включає нове оголошення США (президент Байден запропонував закон про залучення додаткових 33 мільярдів доларів США), яке ще має бути затверджене Конгресом США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-