Німеччина вважає, що навчання українських військових не робить її учасником війни

Німеччина вважає, що навчання українських військових не робить її учасником війни

Укрінформ
Німецька сторона не вважає, що навчання українських військових управлінню сучасними західними зразками озброєнь веде до того, що ФРН стає стороною конфлікту.

Про це заявив представник Міноборони ФРН Крістіан Тільс (Christian Thiels) на брифінгу 2 травня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми переконані, що навчання українських вояків у Німеччині управлінню системами озброєння не означає прямого вступу у війну», - заявив Тіль.

Тим, хто аргументує протилежне, посилаючись на міжнародне право, він указав на те, що «міжнародне право забороняє нападати на іншу країну із загарбницькою війною, але це трапляється».

Тіль зазначив, що Німеччина підтримуватиме Україну в рамках своїх можливостей, що включає і навчання вояків ЗСУ.

Речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт у відповідь на запитання, як у Берліні оцінюють можливість завдання Україною ударів по військових об’єктах на території РФ, заявив: «Принципово, країна, на яку напали, має право захищатися, і це право стосується не лише її території».

Читайте також: Кулеба назвав питання, щодо яких Німеччина могла б ухвалити «історичні рішення»

Група німецьких експертів наукової служби Бундестагу підготувала 12-сторінковий документ, у якому стверджується, що навчання українських солдатів керуванню західною зброєю може вважатися участю у війні за міжнародним правом. Серед учених, йдеться у документі під назвою «Правові питання військової підтримки України державами НАТО між нейтралітетом та участю в конфлікті», існує розуміння, що поставки західної зброї не вважаються вступом у війну за міжнародним правом, але ж питання навчання українських військових поводженню зі зброєю, яку постачає Захід, може стати «проблематичним».

Слід додати, що українські воїни вже проходять навчання в Німеччині на військових базах США. Про це наприкінці квітня повідомило Міністерство оборони Сполучених Штатів. Навчання проходить за погодженням з федеральним урядом, який допомагає з координацією та організацією. Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила на зустрічі голів МО 40 країн у Рамштайні минулого тижня, що Німеччина підтримуватиме навчання керуванню артилерійськими системами, самі системи нададуть Нідерланди.

Як повідомляв Укрінформ, українські військові перебувають на навчаннях у Великій Британії та Польщі, де опановують нові види техніки для відсічі росіянам. Пентагон проведе навчання для українських військових з використання американських гаубиць. Українські військовослужбовці пройшли міжнародні міжвідомчі курси, спільно розроблені фахівцями України та Північноатлантичного альянсу.

З 24 лютого триває масштабне російське вторгнення в Україну. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-