В ЄС розповіли, як можуть допомогти Україні з енергозабезпеченням

В ЄС розповіли, як можуть допомогти Україні з енергозабезпеченням

Укрінформ
Україна в умовах війни, коли споживання природного газу різко впало, виробляє більше газу, ніж споживає, але Єврокомісія готується надавати Києву необхідну допомогу щодо енергозабезпечення.

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон за підсумками Ради міністрів ЄС з питань енергетики, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз Україна виробляє більше газу, ніж споживає. Але у довгостроковій перспективі ми маємо відзначити, що існують альтернативні реверсні шляхи постачання від Словаччини та з Угорщини, які можуть надати необхідну допомогу. Але вони (Україна - ред.) самі наразі є виробниками газу. Крім того, транзит газу до Європи територією України все ще триває. Не на максимальному рівні, але триває. Безумовно, зараз усе непередбачувано, і кожного дня може змінитися ситуація», - зауважила Сімсон.

За її словами, під час розробки надзвичайних планів з енергетичного забезпечення та реагування на газовий шантаж з боку росії Єврокомісія передбачає заходи солідарності та допомоги для країн-членів, а також для найближчих сусідів ЄС – України та Молдови.

Читайте також: ЄС має плани на випадок, якщо росія повністю перекриє газ - Єврокомісія

Як повідомлялося, 1 квітня президент росії володимир путін зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях із країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну. Більшість країн Євросоюзу відмовилися переходити на оплату газу в рублях, оскільки це є порушенням укладених контрактів.

Єврокомісія застерегла європейські компанії від того, щоб пристати на пропозицію Газпрому, оскільки такий крок міг би означати дії в обхід санкцій.

Читайте також: Експорт Газпрому у квітні впав до мінімуму за три місяці – Bloomberg

27 квітня російський монополіст "Газпром" повністю призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях за вже поставлене паливо. Терміни планових платежів у більшості європейських компаній за поставлений з росії газ настануть наприкінці травня. Єврокомісія заявляє про необхідність готуватися до повного переривання постачання російського газу до Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-