Бізнес просить уряд не змінювати умов розрахунків з виробниками «зеленої» електроенергії

Бізнес просить уряд не змінювати умов розрахунків з виробниками «зеленої» електроенергії

Укрінформ
Європейська бізнес-асоціація (EBA) просить Кабінет Міністрів та Верховну Раду надалі не змінювати умов розрахунків з виробниками електронергії з відновлюваних джерел (ВДЕ), зокрема, утриматися від від перегляду "зелених" тарифів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба EBA.

Зазначається, що, після прийняття Міністерством енергетики наказу «Про розрахунки на ринку електричної енергії» №140 у березні 2022 року, надходження коштів виробникам з альтернативних джерел від ДП «Гарантований покупець» є меншими на 30-40% від очікуваних, зокрема, через значний обсяг обмежень з боку ПрАТ НЕК «Укренерго».

«Тож EBA звертається до уряду та ВР з проханням надалі утриматись від будь-яких законодавчих та регуляторних ініціатив, які спрямовані на зміну існуючої моделі ринку електричної енергії», - ідеться в повідомленні.

Тобто уряд закликають утриматися від зменшення розмірів «зеленого» тарифу, обов’язку викуповувати всю електроенергію ВДЕ за «зеленим» тарифом, зміни порядку його сплати, розмірів забезпечення покриття економічно обґрунтованих витрат ДП «Гарантований покупець» на виконання спеціальних обов’язків із купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом.

Читайте також: НКРЕКП анулювала ліцензії п'яти компаніям, пов’язаним з росією

Водночас, спільнота пропонує внести зміни до наказу №140, якими передбачити встановлення мінімальної суми, яку ДП «Гарантований покупець» зобов’язане спрямувати на розрахунки з виробниками з альтернативних джерел, що здійснюють виробництво електроенергії за допомогою сонця та вітру.

На думку експертів, для виробників електрики з енергії сонця варто передбачити, що ця сума становить 15% від середнього розміру «зеленого тарифу за 2021 рік, але не менше ніж 458 млн грн на місяць. Для виробників енергії з вітру – 16% від середнього розміру «зеленого» тарифу за 2021 рік, але не менш як 236 млн грн на місяць.

На переконання бізнес-спільноти, це дозволить враховувати обсяг обмежень, які потрібні для балансування Об’єднаної енергетичної системи України, і водночас "залишить можливість виробникам ВДЕ не збанкрутувати".

Як повідомлялось, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив з віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом проєкти з відновлюваної енергетики та експорт «зеленої» енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-