Фінляндія готується до припинення постачання газу з росії

Фінляндія готується до припинення постачання газу з росії

Укрінформ
Уряд та компанії Фінляндії готуються до припинення постачання природного газу з росії вже у травні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Helsingin Sanomat.

Зокрема, причина полягає у вимогах росії щодо порядку оплати поставок. Повідомляється, що російська компанія "Газпром" оголосила, що згода на нові вимоги щодо оплати є умовою для продовження безперебійного постачання газу.

Читайте також: Штати не дозволять росії шантажувати Європу газом - Байден

Відзначається, що фінський уряд відмовився платити в рублях. "Газпром" вимагав від фінської державної газової компанії Gasum відповісти з приводу оплати за газ рублями до 20 травня.

За офіційними оцінками, замінити російський газ ресурсами естонського газопроводу і терміналів СПГ не вийде. Водночас на газ припадає всього близько 5% від загального споживання енергії Фінляндії.

Читайте також: ЄС може відмовитися від російського урану – Politico

У зв'язку з відмовою від газу в Фінляндії можуть виникнути проблеми в промисловості, де газ використовується як сировина для технологічних процесів. Всього дві третини газу в країні використовується промисловістю в основному компанії хімічної та лісової промисловості.

Читайте також: путін б’є по Європі "газовим калібром": з відчаю чи чіткого розрахунку?

Нагадаємо: Єврокомісія наразі працює над пропозиціями щодо шостого пакета санкцій проти росії. Очікується, що деталі будуть обговорені з країнами ЄС найближчими днями, оскільки європейські уряди намагаються посилити тиск на путіна, обмежуючи надходження від експорту енергоносіїв, які фінансують його вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-