Фінляндія відмовилася платити за російський газ рублями

Фінляндія відмовилася платити за російський газ рублями

Укрінформ
Фінляндія не платитиме за газ рублями, вважаючи таку вимогу москви шантажем, та працює над юридичною стороною виходу з газових угод з росією.

Як повідомляє Helsingin Sanomat, про це заявила міністерка з питань європейських справ Тутті Туппурайнен, передає Укрінформ.

«Ми ухвалили в урядовому комітеті з економічної політики, що Фінляндія не погодиться на виплати в рублях. Рішення було прийняте на початку квітня», – повідомила Туппурайнен.

За її словами, рішення уряду ґрунтується на спільній думці Європейської комісії про те, що вимога здійснювати платежі в рублях є порушенням контракту.

«Ми не згодні з виплатою в рублях, це можна розглядати як шантаж росії і як частину її геополітичних зусиль», - зауважила міністерка.

Читайте також: росія розглядає як зброю не тільки газ, а й будь-яку торгівлю - Зеленський

Туппурайнен також указала, що Фінляндія працює над тим, аби якомога швидше припинити закупівлю газу в росії.

«Вихід з угоди вимагає ретельної підготовки, щоб не опинитися в ямі, оскільки наша мета – позбутися всіх платежів росії, аби їх не використали для фінансування військового фонду путіна. Небажано опинитися в ситуації, коли ми б мусили платити за порушення контракту», - пояснила Туппурайнен.

На початку квітня фінська державна компанія Gasum отримала лист від Газпрому, в якому повідомлялося про нові умови угоди, зокрема про порядок платежів у рублях. У Gasum повідомили, що компанія готує правову оцінку листа, а також відповідь на нього, яку буде надіслано в травні.

Читайте також: Німеччина не збирається платити за російський газ у рублях

Як повідомлялося, 1 квітня путін зобов'язав вести тільки в рублях розрахунки за газ з країнами, які уряд росії визнав «недружніми».

У зв'язку з цим 27 квітня російський монополіст Газпром повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-