Треба просити власників ВВП-варантів відмовитися від них на користь України – експерт

Треба просити власників ВВП-варантів відмовитися від них на користь України – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Влада має домовлятися з власниками ВВП-варантів про їх безоплатне передання Україні для підтримки економіки в умовах агресії рф та повоєнної відбудови.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Експерт підтримує позицію уряду й Міністерства фінансів стосовно того, що Україна навіть за таких жахливих обставин не повинна відмовлятися від виконання поточних зобов’язань й має вчасно розраховуватися з кредиторами. Але вона має і повне право вести переговори про полегшення умов, на яких залучалися позики. Передовсім, це стосується перемовин з Паризьким клубом кредиторів (неформальне об’єднання понад двох десятків країн-власників суверенних цінних паперів держав-позичальників - ред.), за домовленостями з яким Україна у 2015 році випустила ВВП-варанти в межах так званої “реструктуризації Яресько”.

Читайте також: Аналітики дали прогнози щодо відновлення економік України та рф після війни

“Економіка України цього року, за оцінками деяких експертів, просяде на 45% або й на 50%. У зв’язку із таким серйозним падінням наступного року прогнозується значне зростання, яке може відбуватися тривалий час. Таким чином, власники реструктуризаційних варантів, виплати за якими “прив’язані” до темпів зростання ВВП, несправедливо зароблятимуть на війні. При цьому йтиметься ж не про зростання, а про економічне відновлення країни (за розрахунками фахівців, у разі припинення бойових дій найближчими місяцями, наша економіка повернеться до рівня минулого року не раніше кінця 2027-го - ред.). Тому вважаю, що кредитори, які володіють українськими ВВП-варантами, мають відмовитися від них й безплатно передати Україні, щоб вона нічого не платила за цими цінними паперами і могла спокійно розвиватися”, - переконаний Несходовський.

За його словами, Україні будуть потрібні кошти для розвитку — й не тільки зовнішні, а і внутрішні інвестиції, а натомість вона змушена буде витрачати левову частку доходів на обслуговування боргів. “Аби мати ресурс для зростання, можемо запропонувати обміняти короткострокові й середньострокові цінні папери на довгострокові - з погашенням не за 2, 3, 5 років, а упродовж 20-и, 30-и чи й 50-и. Також треба запропонувати і зміну умов виплат власникам внутрішньої заборгованості - українських ОВДП. Зараз наші цінні папери котируються з надвисоким рівнем прибутковості. Якщо Україна відновиться, прибутковість за ними може сягати 200% річних. Вважаю, що це - заробіток на війні, на смертях і руйнуваннях”, - підсумував Несходовський.

Читайте також: Заслуговує на повагу: у МВФ оцінили дії уряду України на початку війни

Як повідомлялося, в серпні 2015 року Україна домовилася про реструктуризацію зовнішнього боргу. Приблизно 20% заборгованості списали, частину виплат перенесли. “За розуміння” кредитори отримали бонус: вони стали власниками спеціальних цінних паперів – ВВП-варантів номінальною вартістю $3,24 мільярда. Виплати за ними залежать від темпів економічного зростання. Якщо вони не вищі 3% на рік – виплати нульові, якщо становлять від 3% до 4% – 15% від приросту ВВП понад 3%, від 4% – 40% від “додаткового” зростання. Виплати мають здійснюватися із 2021 до 2040 року (останнє нарахування - за підсумками 2038 року).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-