Газпрому прогнозують втрату третини експорту газу до Європи у 2022 році

Газпрому прогнозують втрату третини експорту газу до Європи у 2022 році

Укрінформ
Експорт газу Газпромом до Європи може скоротитися приблизно на третину цього року через війну в Україні, конкуренцію зі скрапленим газом і плани щодо переходу на розрахунки рублем.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що на росію припадає близько 40% європейських поставок газу, але Захід намагається відмовитися від російських енергетичних потоків відколи країна розпочала повномасштабну війну проти України.

За словами аналітиків, плани стягнути плату за продаж газу «недружнім» країнам у рублях також підірвали перспективи експорту російського газу, оскільки Європа назвала це «шантажом» і майже одностайно відмовилася виконувати ці вимоги.

Читайте також: ЦПД спростував російський фейк, що європейці почали платити за газ у рублях

Сергій Капітонов з Енергетичного центру Московської школи менеджменту «Сколково» заявив, що поставки Газпрому в Європу можуть скоротитися на 40-45 млрд кубометрів цього року з приблизно 150 млрд кубометрів у 2021 році.

Керівник відділу дослідження ринку газу в Rystad Energy Сіндре Кнутссон сказав, що обсяги експорту можуть скоротитися ще більше «через прагнення з боку покупців стати менш залежними від росії або ... через розбіжності щодо того, якою валютою за газ потрібно платити».

Він також не виключив припинення потоків через Україну, якщо воєнні дії завадять безпечній роботі газопроводів.

Читайте також: В ОП розраховують на нафтове ембарго у новому пакеті санкцій Євросоюзу проти рф

Водночас у Газпромі не розкривають своїх очікувань щодо експорту газу до Європи.

За інформацією Reuters, найбільшими споживачами газу Газпрому в Європі у 2021 році були Німеччина, яка отримала 45,8 млрд кубометрів, Італія, яка отримала 20,8 млрд кубометрів, та Австрія, яка отримала 13,2 млрд кубометрів.

Зокрема, Італія отримує від рф близько 40% імпортного газу, а Австрія — 80%.

Поки що лише Угорщина погодилася перейти на схему «газ за рублі», яка передбачає, що покупці здійснюють розрахунки в іноземній валюті через російський Газпромбанк, який згодом конвертує її в рублі.

Читайте також: Нідерланди планують до кінця року відмовитися від російського газу

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Європейський Союз застосував п’ять пакетів економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-