ЦПД спростував російський фейк, що європейці почали платити за газ у рублях

ЦПД спростував російський фейк, що європейці почали платити за газ у рублях

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при РНБО України спростовує інформацію «РИА Новости» про те, що «європейські покупці почали сплачувати за газ за новою схемою».

Як передає Укрінформ, про це він повідомляє у Телеграмі.

«Центр протидії дезінформації при РНБО України спростовує наведену у «РИА Новости» інформацію про те, що «європейські покупці почали сплачувати за газ за новою схемою», - йдеться в повідомленні.

У ЦПД зазначають, що пропаганда рф просуває наратив: курс євро «впав», а російський рубль «зміцнюється», бо європейці начебто сплачують за газ в рублях. Це - маніпуляція.

Ще одна «нова схема», яку путін намагався «продати» країнам Євросоюзу, передбачає для покупців відкриття у «Газпромбанку» нового валютного та рублевого рахунку. Тобто європейські країни мали б сплачувати за газ компанії-"прокладці", що конвертувала б валюту у рублі та переводила «дерев’яні» на рахунок «Газпрому». Більшість країн ЄС відмовились брати участь у подібній «схемі». Зокрема, Італія та Німеччина - найбільші споживачі російського газу в Європі - відмовилися сплачувати у рублях, заявивши, що це суперечить умовам чинних контрактів. Серед «європейських покупців» на авантюру кремля погодилися Угорщина та Молдова, керівництво країн яких відоме своєю підтримкою будь-яких дій путіна.

Читайте також: У шостому пакеті санкцій ЄС щодо росії планується нафтове ембарго - Єрмак

Як повідомлялося, 23 березня президент рф путін заявив про переведення оплати природного газу для країн Євросоюзу та інших країн, які ввели обмежувальні заходи проти рф, у рублі. Пізніше він підписав відповідний указ, який набув чинності з 1 квітня.

Раніше повідомлялося, що країни G7 і ЄС відмовляються платити за енергоресурси, що поставляються з рф, у російській валюті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-