Нацбанк оприлюднив Основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

Нацбанк оприлюднив Основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

Укрінформ
У понеділок, 18 квітня, офіційне Інтернет-представництво Національного банку України оприлюднило Основні засади грошово-кредитної політики (ГКП) на період воєнного стану, які Рада НБУ затвердила 15 квітня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Зазначається, що документ діятиме до нормалізації функціонування економіки та фінансової системи країни.

Зокрема, відповідно до Основних засад ГКП, одразу після стабілізації регулятор поступово повертатиметься до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням.

“З метою збереження фінансової стабільності в Україні Національний банк вимушено зафіксував обмінний курс та запровадив низку адміністративних обмежень, зокрема на валютні операції та рух капіталу. З огляду на це, а також враховуючи високий рівень невизначеності, ринкові інструменти мають обмежений вплив на функціонування грошового і валютного ринків. Отже, НБУ тимчасово відклав ухвалення рішень щодо облікової ставки. У міру відновлення здатності валютного ринку до самобалансування Національний банк послаблюватиме валютні та капітальні обмеження й поступово повернеться до плаваючого курсоутворення”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Українці знову можуть купувати готівкову валюту – НБУ скасував заборону

Поміж основних зобов’язань регулятора також: фінансування лише критичних видатків уряду і прагнення до якнайшвидшої повної відмови від цього інструменту, збереження власної інституційної, фінансової та операційної незалежності, продовження підтримки стабільної роботи банківської системи, активна протидія агресії рф на фінансовому фронті, розв’язання проблем українських біженців.

Читайте також: Нацбанк очікує скорочення реального ВВП не менш як на третину

Також НБУ і уряд підтримуватимуть тісну взаємодію для сприяння залученню зовнішнього фінансування й запровадження реформ в Україні.

“Міжнародне фінансування необхідне для розв'язання проблем в гуманітарній сфері, відбудови знищеної російськими загарбниками інфраструктури, відновлення і трансформації економіки”, - йдеться у документі.

Читайте також: НБУ знижує частоту тендерів з надання рефінансування на строк до одного року

Як повідомлялося, 31 березня Національний банк презентував сайт “Фінансова оборона України”, де розповідається про особливості надання фінансових послуг банками і небанківськими фінустановами під час війни. За допомогою ресурсу можна дізнатися, зокрема, про ліміти на операції з іноземною і національною валютою під час дії воєнного стану в Україні, про купівлю та продаж валюти, вивезення цінностей за кордон.

Читайте також: Підтримаймо незламних: Спецрахунок НБУ для збору коштів на потреби армії

Також можна отримати інформацію про перевипуск платіжних карток, обслуговування кредитів, запобігання платіжному шахрайству тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-