Світовий банк прогнозує цьогоріч падіння економіки України майже на 45%, росії – на 11,2%

Світовий банк прогнозує цьогоріч падіння економіки України майже на 45%, росії – на 11,2%

Укрінформ
Економіка України через війну зазнає падіння майже на 45,1% у 2022 році, а ВВП росії впаде на 11,2%.

Як передає Укрінформ із посиланням на ВВС, про це йдеться у доповіді Світового банку про перспективи економіки Європи та Центральної Азії на тлі війни, розв'язаної росією проти України.

У доповіді зазначається, що війна з росією призвела до закриття половини українських підприємств та значного скорочення експорту.

Так, закриття морських перевозок по Чорному морю зупинило близько 90% експорту зерна з України та половину загального експорту країни.

Читайте також: Україна вже отримала €3 мільярди фінансової допомоги

У Світовому банку нагадали, що Україна є найбільшим експортером соняшникової олії у світі, і війна вплинула на світові ціни на цей продукт.

«Сила гуманітарної кризи, спричиненої війною, є вражаючою. Російське вторгнення сильно вдаряє по економіці України та спричиняє неймовірну шкоду інфраструктурі», – зазначила віцепрезидент Світового банку Анна Б’єрде.

За прогнозами інституції, падіння економіки України на 45% не включає вплив від фактичної руйнації інфраструктури, і це «ще більше перешкоджатиме майбутньому економічному зростанню».

У банку наголосили, що у цьому зв’язку Україна потребує «величезної економічної підтримки негайно».

Водночас в організації розповіли про глибоку рецесію економіки росії через західні санкції. Банк прогнозує, що в цьому зв’язку економіка рф скоротиться на 11,2% в 2022 році.

У Світовому банку наголосили, що попри те, що США заборонили імпорт російської нафти та газу, Європейський Союз, який отримує чверть нафти та 40% газу з росії, не став цього робити. Внаслідок цього москва щоденно отримує від ЄС до 800 млн євро за енергоносії, що становить приблизно 40% доходів кремля.

Читайте також: Єврокомісія готує шостий пакет санкцій проти рф, який включає обмеження щодо нафти

Загалом, згідно з прогнозами банку, російське вторгнення в Україну завдасть економічної шкоди у Східній Європі та частинах Азії більше, ніж коронавірусна пандемія, та цьогоріч рецесія загрожує також білорусі, Киргизстану, Молдові та Таджикістану.

Як повідомлялося, Світовий банк вже допоміг Україні на суму майже 1 мільярд доларів і пообіцяв виділити вдвічі більше в наступні місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-