В областях бойових дій розташовані підприємства, які давали більш як 50% ВВП - Шмигаль

В областях бойових дій розташовані підприємства, які давали більш як 50% ВВП - Шмигаль

Укрінформ
В областях, де йдуть бойові дії, розташовані підприємства, які загалом давали більш як 50% ВВП, що є ударом і по економіці.

Про це в інтерв’ю НВ заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Укрінформ.

"В областях, де йдуть бойові дії, розташовується понад 30% підприємств, які створювали більше 50% ВВП. Зараз під час військових дій ми втрачаємо від 35% до 50% ВВП. Це і є удар по економіці. Попри це у нас достатньо резервів", - сказав Шмигаль.

Він додав, що березень українська економіка пройшла доволі спокійно, незважаючи на військові дії. Всі виплати на підтримку армії, підтримку усіх соціальних платежів були зроблені. Квітень буде більш складним, ніж березень, застеріг Шмигаль.

Читайте також: Прямі втрати України від війни становлять $565 мільярдів – Мінекономіки

"За перший квартал бюджет перевиконується. У січні-лютому не було війни і ми йшли з добрим випередженням. За перший квартал податкова — 121% виконання плану. У березні податкові надходження також були перевиконані, адже багато великих компаній сплатили податки наперед, а державні компанії та банки сплатили дивіденди раніше, ніж передбачалося. Тому перевиконання плану податковою — 134%. Загалом у березні бюджет виконано на 95%", - сказав він.

За його словами, надходження від митниці виконали лише на 20%, це пов’язано з тим, що на митниці впав обіг.

Читайте також: В Мінекономіки розповіли, які галузі постраждали від війни найбільше

"Зараз ми звільнили від митних платежів повністю весь бізнес. У нас зараз відкрита митниця, гуманітарка проходить без зайвих оформлень — одна сторіночка. Уся продукція сьогодні ввозиться без жодних обмежень і без жодних бар'єрів. За це ми платимо зниженням надходжень у бюджет, але нам дуже важливо наситити країну товарами першої необхідності і продуктами, тому ми так лібералізували митницю. У подальшому будемо коригувати цю політику в залежності від того, як будуть розвиватися події", - пояснив глава уряду.

Шмигаль наголосив, що економіка воєнного часу і воєнного стану передбачає більш жорстке врядування з боку держави і з боку уряду, оскільки умови постійно змінюються.

Читайте також: Україна може різко відновити економіку в 2023 році. ЄБРР назвав передумову

24 лютого президент рф путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-