Україна може різко відновити економіку в 2023 році. ЄБРР назвав передумову

Україна може різко відновити економіку в 2023 році. ЄБРР назвав передумову

Прогноз
Укрінформ
За прогнозами Європейського банку реконструкції та розвитку, війна росії проти України занурить обидві країни в найбільше економічне скорочення за останні 25 років, але Україна може різко відновитися в 2023 році, якщо найближчим часом буде досягнуто припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Розпочата кремлем війна змусила ЄБРР скоротити прогнози економічного зростання в регіоні до 1,7% цього року, що на 250 базисних пунктів нижче прогнозу за листопад.

За словами головного економіста Беати Яворчик, економіка України скоротиться на 20% цього року, оскільки військові дії відбуваються на території, на яку припадає 60% її ВВП до COVID-19. Однак ВВП України може відновитися на 23% у 2023 році, якщо «протягом кількох місяців» буде досягнуто припинення вогню.

«Україна, яка спочатку була бідною країною, стане біднішою. Ми розуміємо, що від однієї третини до половини підприємств припинили свою діяльність, а споживання електроенергії становить 60% від довоєнного рівня», – сказала Яворчик Reuters.

Останні прогнози банку засновані на «оптимістичних припущеннях», таких як зниження цін на продовольчі товари та зниження цін на нафту до 90 доларів за барель.

Очікується, що російська економіка скоротиться на 10% цього року і зафіксує нульове зростання в 2023 році через посилення жорсткості санкцій.

У звіті підраховано, що росія втратила близько 30 мільярдів доларів експортних доходів через нещодавні нафтогазові санкції, що еквівалентно приблизно 2% ВВП.

«Навіть якщо санкції будуть зняті, репутація росії як місця для інвестування буде зіпсована», – сказала Яворчик.

За її словами, наслідки конфлікту будуть відчутні скрізь. Існує «значний ризик», що деякі країни з ринковою економікою, що розвиваються, посилять експортні обмеження, щоб захистити внутрішніх споживачів від подальшого зростання цін. Підвищення ставок центральних банків у цьому сценарії прискориться.

Як зазначає Reuters, керівники ЄБРР протягом наступних днів ухвалять рішення щодо пропозиції по припиненню доступу росії та білорусі до його фінансування на невизначений термін.

ЄБРР не вкладав нові кошти на роботу в росії з тих пір, як москва анексувала Крим у 2014 році, а також ввів мораторій на нові інвестиції в білорусь після спірних виборів 2020 року.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Розв’язана росією війна має негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України заблоковані десятки комерційних кораблів із уже відвантаженим зерном, яким російські окупанти не дозволяють вийти в море.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-