Німецький уряд розглядає можливість націоналізації дочок російських енергомонополістів

Німецький уряд розглядає можливість націоналізації дочок російських енергомонополістів

Укрінформ
Федеральний уряд Німеччини розглядає питання націоналізації німецьких дочірніх компаній російських енергетичних гігантів «Газпром» і «Роснефть», які працюють у ФРН.

Про це пише ділове видання Handelsblatt, передає Укрінформ.

Дефіцит нафти та газу спонукає уряд діяти. Міністр економіки Роберт Габек навіть розглядає можливість експропріації німецьких дочірніх компаній Газпрому та Роснефті, йдеться у матеріалі.

Розробити плани, які ще кілька тижнів тому були немислимими, Мінекономіки змусила війна в Україні.

Підставою для таких обговорень, участь у яких бере й канцлер Олаф Шольц, є занепокоєння щодо безпеки поставок у Німеччині. Федеральний уряд хоче запобігти масовому погіршенню постачання енергоносіїв у разі труднощів для системно важливих для Німеччини компаній.

Gazprom Germania управляє великими газовими сховищами, а Rosneft Germany як оператор великого НПЗ у м.Шведт є ключовим гравцем на ринках бензину, дизельного палива та газу (на неї припадає 25% німецького нафтопереробного бізнесу). Обидві компанії наразі незамінні на німецькому енергетичному ринку, констатує видання.

Згідно з повідомленням, у федеральному уряді проговорюються різні сценарії на випадок, якщо німецькі дочки російських державних компаній опиняться в серйозних труднощах. Йдеться про можливість їх націоналізації та експропріації.

Як компанії в енергетичному секторі, Rosneft Germany і Gazprom Germania звільнені від західних санкцій, але вони на компанії все ж вплинули. Газета посилається на інсайдера, який припускає варіант «технічного банкрутства» або входження в керівництво компаній уряду.

Інсайдери повідомляють, що в Мінекономіки тижнями інтенсивно працюють над питанням, як можна гарантувати продовження роботи нафтопереробного заводу у Шведті, який постачає бензин, дизельне паливо, мазут і газ у районі Берліна/Бранденбурга.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-