Бербок пояснила, чому ЄС не може зараз запровадити енергетичне ембарго

Бербок пояснила, чому ЄС не може зараз запровадити енергетичне ембарго

Укрінформ
Європа не може прямо зараз запровадити ембарго на імпорт російських енергоносіїв не лише через те, що це вдарить по її економіці, але також через те, що це загрожуватиме санкціям проти рф.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у ефірі телеканалу ARD, передає Укрінформ.

«Ми не можемо робити наш вихід з цієї залежності за рахунок інших країн. Ми будемо змушені купувати енергоносії в інших місцях, це означає, що деякі інші держави не зможуть їх отримати, адже не мають можливості купувати від інших джерел. Ми не можемо допустити, щоб, збанкротував, приміром, Ліван, або Індонезія залишилася зовсім без енергії. Тоді буде зруйнована вся підтримка, яку ми наразі маємо від переважної більшості країн світу, це призведе до того, що всі санкційні пакети перестануть працювати», – пояснила Бербок.

Вона підкреслила, що Німеччина має виходити з енергетичної залежності від росії разом з партнерами в ЄС. Міністр представила сценарій, за якого Європа «протягом 3 днів» відмовляється від енергоносіїв, а потім стає зрозумілим, що вона не може впоратися з ситуацією і знову починає імпорт. Це буде означати порушення власних санкцій, а вони розроблялися таким чином, аби працювати тривало.

Німеччина, запевнила міністр, останніми тижнями вже значно скоротила імпорт усіх трьох енергоносіїв – газу, нафти та вугілля. Країна прямує до повної відмови від викопних енергоносіїв.

Коментуючи вимогу путіна оплачувати поставки газу рублями, Бербок нагадала, що G7 чітко заявила, що не буде платити в рублях, адже це буде всупереч власних санкцій. Сенс, пояснила політик, був у тому, що наразі росія не може скористатися доходами від газового експорту, переведеними на рахунки Банку росії, який є під санкціями. «Ці санкції найсильніше б’ють по режиму», – переконана глава МЗС ФРН.

Як повідомлялося, напередодні лідер рф володимир путін зателефонував канцлеру ФРН Олафу Шольцу та запропонував йому заплатити за газ у валюті, але на рахунок «Газпромбанку», на який санкції не розповсюджуються, щоб потім цей банк сам конвертував євро в рублі. У відомстві канцлера наголосили, що «Шольц не погодився на це, а лише попросив надати письмову інформацію, щоб точніше зрозуміти процедуру».

Путін 23 березня заявив, що росія вимагатиме від «недружніх» країн, серед яких держави ЄС, платити за газ у рублях. Ці платежі, відповідно до вимоги москви, мають бути переведені на рубль до 31 березня. Цей крок був розцінений як спроба стримати падіння російської валюти й уникнути західних санкцій.

Міністри енергетики країн G7 відкинули вимогу президента рф про те, щоб «недружні» країни платили за російський газ рублями.

Фото: Christoph Soeder/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-