Україна пропонує Європі ввести спочатку 50% обмеження на транзит Nord Stream

Україна пропонує Європі ввести спочатку 50% обмеження на транзит Nord Stream

Укрінформ
ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) пропонує Європі поступово ввести ембарго на використання газогону "Північний потік-1".

Як передає Укрінформ, про це повідомив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон в інтерв'ю сайту "ТСН.ua".

"Наша пропозиція щодо депутінізації "Північного потоку-1", депутінізації Європи – це поступове введення ембарго на цей газогін. Ми розуміємо, що Європа не може одразу відмовитися від російського газу. Але поступово вона планує це робити", - сказав Макогон.

За його словами, спочатку можна ввести обмеження на транзит "Північним потоком-1" в обсязі 50%. Постачання газу до Німеччини можна продовжити газотранспортними системами України та Польщі.

"І "Ямал", і наша ГТС здатні додатково транспортувати 20-30 млрд куб. м газу, що фактично збільшить залежність РФ від нашої газової інфраструктури. Вони розумітимуть, що, якщо пошкодять нашу ГТС, то не зможуть експортувати газ до Європи. Тому така наша пропозиція, і ми наразі дуже активно її обговорюємо з нашими європейськими та американськими колегами", - прокоментував Макогон.

Він підкреслив, що Європа має диверсифікувати свої джерела постачання газу, транспортуючи "блакитне паливо" з Африки, Катару, переходячи на інші джерела енергії.

Як повідомлялося, після розв’язаної росією війни в Україні уряд ФРН, який весь час підтримував проєкт «Північний потік-2», наказав Федеральному мережевому агентству зупинити процес сертифікації газопроводу. Компанія Nord Stream 2 AG, оператор цього газопроводу, 1 березня заявила про свою неплатоспроможність.

"Північний потік-1" проходить через акваторію Балтійського моря до узбережжя Німеччини. Газогін, який працює з 2012 року, може прокачувати до 55 млрд кубометрів газу на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-