Експертка прогнозує, що в Україні цьогоріч зберуть близько 70% від звичних обсягів зерна

Експертка прогнозує, що в Україні цьогоріч зберуть близько 70% від звичних обсягів зерна

Укрінформ
Якщо воєнна ситуація суттєво не погіршиться, українські аграрії можуть отримати врожай основних сільгоспкультур на рівні 70% від середньорічних показників.

Такий прогноз висловила в коментарі Укрінформу заступниця генерального директора ProAgro Group Марія Колесник. 

За її оцінками, через війну від 20 до 30% ріллі цього року “випадуть” із сільськогосподарського обігу.

“Є умовна лінія фронту. І у місцевостях, що перебувають на її межі або під тимчасовою окупацією, а також там, де безпосередньо ведуться бої, посівна не відбудеться. Принаймні, провести її вкрай складно не лише через нестачу людського, матеріально-фінансового ресурсів, а в першу чергу з огляду на фактор безпеки... Також доволі великі площі заміновані. Навіть на звільнених від ворога територіях орати й сіяти ризиковано”, - наголосила Колесник.

На її думку, про ці площі можна говорити як про потенційну можливість отримати збіжжя на полях, засіяних з осені озимими пшеницею і ячменем. “Щось на кшталт: що виросте — те виросте. Якщо будуть сприятливі погодні умови. Бо, на жаль, на цих територіях я б не радила виводити на поля техніку навіть для підживлення посівів чи інших сільгоспробіт”, - сказала агроекспертка.

На решті ж територій, зазначила вона, потрібно акумулювати ресурс, щоб вчасно та якісно провести посівну кампанію. При цьому Колесник не прогнозує особливих проблем із забезпеченням аграріїв посівним і садивним матеріалом. Не є критичною і проблема забезпечення добривами, які рекордно подорожчали, що позначиться на вартості збіжжя нового врожаю. “Проте за умови, що держава підтримає селян фінансово, зокрема через форвардні закупівлі та спрощення доступу до кредитування, без підживлення посіви не залишаться”, - переконана Колесник.

Водночас питання забезпечення пально-мастильними матеріалами, за її словами, треба вирішувати більш комплексно і глобально - із залученням держави та інших країн. Держава уже зробила важливі кроки у цьому напрямку. Приміром, дозволено використання бензину й дизпального екологічних класів Євро3 і Євро4, спрощено проходження митних процедур для постачання нафтопродуктів, ухвалено закон про скасування акцизу на пальне та зниження ставки ПДВ з 20% до 7%.

Як повідомлялося, українські аграрії вже засіяли ярими культурами 150 тис. га.

За даними Мінагрополітики, найактивніше нині сіють кукурудзу, сою, соняшник, просо, гречку, овес і цукрові буряки. Посівна кампанія розпочалася на Херсонщині, Одещині та Миколаївщині. З огляду на ситуацію очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур (соняшнику та кукурудзи). Натомість збільшаться площі посівів гороху, ячменю та вівса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-