У МАГАТЕ є конкретні ідеї щодо безпеки українських АЕС – гендиректор

У МАГАТЕ є конкретні ідеї щодо безпеки українських АЕС – гендиректор

Укрінформ
МАГАТЕ у найближчі години презентує Україні та рф конкретні ідеї щодо забезпечення безпеки ядерних установок на українській території.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час пресконференції у Відні за результатами своїх зустрічей з главами МЗС України та рф в турецькій Анталії у четвер.

"Ми запропонуємо достатньо конкретні ідеї у наступні години для обох сторін, після того, як відбулися ці загальні обговорення. І я можу підтвердити, що обидві сторони запевнили у готовності працювати з нами", - заявив Гроссі.

За його словами, окремі зустрічі в Анталії з українською та російськими делегаціями були загалом конструктивними і вдалося досягти діалогу на високому рівні.

Гроссі повідомив, що МАГАТЕ не має повноцінного зв’язку з Чорнобильською та Запорізькими АЕС, які зараз перебувають під контролем російської армії. При цьому гендиректор МАГАТЕ ухилився від відповіді на питання, чи сказав він російському міністру про те, що росія несе відповідальність за це. Як сказав Гроссі, він "не займався розслідуванням, чому так сталося".

Гроссі також повідомив, що ситуація "деградує" і що МАГАТЕ втрачає значну частину інформації від систем моніторингу за дотриманням ядерних гарантій на захоплених росіянами АЕС.

Гендиректор МАГАТЕ також заявив, що бачив повідомлення про те, що ЧАЕС нібито підключили до електромережі з білорусі, однак у нього наразі немає підтвердження цієї інформації.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі здійснив короткий візит в Анталію, де зустрівся з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. В ході зустрічі Кулеба наполягав на негайному виведенні росією своїх військ з Чорнобильської та Запорізької АЕС задля запобігання ядерній катастрофі в Європі.

Пізніше Гроссі зустрівся з лавровим. Про подробиці не повідомлялося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-