Україна пропонує, щоб на атомних станціях розмістилися місії ОБСЄ та МАГАТЕ - Міненерго

Україна пропонує, щоб на атомних станціях розмістилися місії ОБСЄ та МАГАТЕ - Міненерго

Укрінформ
Україна робить усе можливе для якомога швидшого відновлення електропостачання Чорнобильської атомної електростанції. 

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає Укрінформ із посиланням на Міністерство енергетики.

“Україна робить усе, щоб якомога швидше відновити електропостачання. Електропостачання необхідне, зокрема, для охолодження відпрацьованого ядерного палива, що там зберігається”, - сказав Галущенко.

Він зазначив, що загалом електропостачання на ЧАЕС забезпечується декількома лініями електропередачі. Остання ЛЕП 750 кВ, яка постачала електроенергію на атомну станцію, була перебита минулої доби внаслідок обстрілу загарбників. Наразі на ЧАЕС працюють резервні потужності – дизель-генератори.

Галущенко повідомив, що Україна направила запит загарбникам щодо надання коридору для ремонтних бригад і проведення відповідних робіт. Він також знову звернувся до міжнародної спільноти із закликом відреагувати на ситуацію, що склалася на Чорнобильській та Запорізькій АЕС.

“Це важливо для безпеки не тільки України чи Європи, але й усього світу. Військові мають покинути ядерні об’єкти. І ми пропонуємо, щоб відповідні місії ОБСЄ, МАГАТЕ дислокувалися на станціях, щоб забезпечити безпеку тих об’єктів. Але ключове – закрити небо над Україною”, - підкреслив урядовець.

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго" заявляє, що замість допомоги зі сторони білорусі для відновлення електропостачання на Чорнобильську атомну електростанцію компанії потрібне припинення вогню.

Внаслідок дій російського агресора ЧАЕС повністю знеструмлена. Бойові дії тривають. У зв'язку з цим провести ремонтні роботи та відновити енергоживлення наразі неможливо.

ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого.

Дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях, перестали надходити до МАГАТЕ.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-