ЗВТ з Туреччиною встановлює нульове мито для 95% українських товарів - Шмигаль

ЗВТ з Туреччиною встановлює нульове мито для 95% українських товарів - Шмигаль

Укрінформ
Угода про зону вільної торгівлі з Туреччиною встановлює нульове мито для 95% товарів, вироблених в Україні.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час спілкування з журналістами, передає кореспондент Укрінформу.

"В принципі, для 95% українських товарів сьогодні турецький ринок абсолютно відкритий, і - нуль відсотків мита", - сказав Шмигаль, коментуючи підписання угоди з Туреччиною про ЗВТ.

Він також додав, що фактично для понад 10 тисяч українських товарів встановлено нульове мито, на 1300 товарів мито збереглося, але значно зменшилося, зокрема в деяких випадках - у 30 разів. Так, на 1300 товарів мито збережене в символічних цифрах - до 5%, але це буде предметом подальшого вдосконалення.

Також Шмигаль наголосив, що угода з Туреччиною відкриває ринок для українського металу, що дуже важливо для промисловості України, бо до цього часу турецький ринок був закритий для українських металовиробників.

Читайте також: Нові ринки, робочі місця, інвестиції: Зеленський розповів, що дає Україні ЗВТ з Туреччиною

"Тепер він (турецький ринок - ред.) поетапно буде відкриватись, при цьому захисне мито на український металобрухт від вивезення його за межі України залишається і також поки що діятиме - такими є умови", - сказав Шмигаль.

Він зауважив, що ключовою позицією експорту до Туреччини залишаються зернові, але для них і раніше було нульове мито, і воно зберігається - це приблизно 30% експорту до Туреччини.

"На другому місці буде метал. Ми переконані. Тому що це буде відкриття ринку поетапне. І протягом наступних трьох років, думаю, метал буде другою позицією після зернових, яка експортуватиметься в Туреччину. Далі йдуть - від продуктів харчування до виробів легкої промисловості, автомобільної промисловості, важке машинобудування", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Угода про ЗВТ дозволить швидко довести товарообіг з Україною до $10 мільярдів – Ердоган

Глава уряду наголосив, що угода допоможе досягти понад 10 мільярдів торгового обороту між Україною і Туреччиною у найближчі п'ять років, а зростанння відбуватиметься на 300 мільйонів доларів щороку.

Завдяки угоді про ЗВТ з Туреччиною понад 370 мільйонів доларів щорічно економитимуть на сплаті мита українські бізнесмени.

"Підписання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною сьогодні - це фактично замикання чорноморського регіону в однакових правилах з точки зору вільної торгівлі. Ми маємо такі угоди, які об'єднують Румунію, Болгарію, Молдову, Туреччину, Україну і Грузію - однакові правила для однакової торгівлі", - сказав Шмигаль.

Як повідомлялося, Україна і Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-