Рада планує спростити механізм набуття прав на земельні ділянки

Рада планує спростити механізм набуття прав на земельні ділянки

Укрінформ
Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт закону про спрощення механізму набуття прав на земельні ділянки с/г призначення. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зазначається, що проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки" (№ 6199) у першому читанні підтримали 249 депутатів.

Згідно з текстом пояснювальної записки до законопроєкту, завданням законопроєкту № 6199 є спрощення процедури переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також спрощення та здешевлення процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Після прийняття законопроєкту у другому читанні буде внесено зміни до Земельного кодексу України, законів «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

У міністерстві пояснюють, що процедура набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, яка діє на сьогодні, є доволі складною. Адже вона передбачає проведення перевірки нотаріусом набувача такого права численних вимог законів до власника таких земельних ділянок. У середньому така процедура триває 1–2 тижні та збільшує нотаріальні витрати.

Читайте також: Ринок землі: Конституційний суд відклав розгляд справи через відсутність кворуму

Особливо гострою ця проблема є для продавців та покупців невеликих земельних ділянок під садівництво та земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, розташованих у межах населених пунктів. Такі ділянки не мають високої вартості, але мають підвищені витрати при оформленні договору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-