Євросоюз оскаржує у СОТ дії Росії з обмеження експорту деревини

Євросоюз оскаржує у СОТ дії Росії з обмеження експорту деревини

Укрінформ
Європейський Союз запросив консультації з Російською Федерацією в рамках Світової організації торгівлі стосовно обмежень, що були запроваджені російською стороною проти експорту деревини.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської комісії.

«Сьогодні ЄС запросив консультації з Росією у СОТ щодо експортних обмежень на деревину. Ці експортні обмеження передбачають значне підвищення експортного мита на певні продукти із деревини та різке скорочення кількості пунктів перетину кордонів, через які може відбуватися експорт деревини», - йдеться у документі.

Як зазначається, російські обмеження є дуже шкідливими для деревообробної промисловості ЄС, що розраховує на експорт з Росії, вони створюють значну невизначеність на світовому ринку деревини. Обмежувальні заходи РФ проти експорту деревини були оголошені в жовтні 2020 року, і набули чинності з січня 2022 року. Спроби ЄС вплинути на позицію Росії шляхом переговорів успіху не мали.

Зокрема, як зазначається, в рамках СОТ Росія зобов’язувалася застосовувати експортні мита для певних видів деревини на рівні 13-15 відсотків. Цього року згадані тарифні квоти були скасовані, натомість введено експортне мито на рівні 80 відсотків, що не відповідає зобов’язанням Росії в рамках СОТ.

Крім того, Росія скоротила кількість прикордонних пропускних пунктів, через які могли здійснюватися експортні поставки деревини, з 30 до 1, у місті Лутта, Фінляндія. Таке скорочення пунктів перетину за рахунок пунктів, що мають технічні спроможності для здійснення такого експорту, також суперечать принципам СОТ.

Зазначається, що запит на консультації є першим кроком у процедурі врегулювання суперечностей в рамках СОТ. Якщо в результаті цих консультацій сторони не дійдуть прийнятного рішення, ЄС запросить СОТ провести арбітражний розгляд цієї справи.

Читайте також: Штати звинуватили Росію в порушенні правил СОТ

Як повідомлялося, з 9 квітня 2015 року Україна на законодавчому рівні заборонила експорт лісу-кругляку. У ЄС зауважили, що така заборона на експорт необробленої деревини є порушенням ключових торговельних положень Угоди про асоціацію, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт.

На початку 2020 року український уряд обговорював із Європейським Союзом зняття мораторію на експорт лісу-кругляка та створення ефективного ринку в сфері вирубки лісів та деревообробки. У грудні 2020 року ЄС заявив про перемогу в арбітражі з Україною щодо експорту лісу-кругляку. У листопаді 2021 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт "Про ринок деревини", який покликаний сприяти пошуку взаємоприйнятного рішення у цьому питанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-