Стефанішина розповіла, куди підуть кошти для флагманських ініціатив Східного партнерства

Стефанішина розповіла, куди підуть кошти для флагманських ініціатив Східного партнерства

Укрінформ
Віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина назвала сфери, в які спрямують фінансування у межах флагманських ініціатив Східного партнерства.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

Як зазначається, на саміті у Брюселі було офіційно представлено Економічний та інвестиційний план для країн Східного партнерства. Він передбачає залучення 2,3 млрд євро як гранти, поєднання фінансових ресурсів та гарантій, що сумарно має залучити до 17 млрд євро державних і приватних інвестицій.

Економічний та інвестиційний план також містить набір флагманських ініціатив для кожної з країн-партнерів.

“Україна отримає найбільшу підтримку серед країн Східного партнерства у межах Економічного та інвестиційного плану. Флагманські ініціативи охоплюватимуть сфери спільних інтересів для України та ЄС, зокрема сприятимуть реалізації Європейського зеленого курсу, цифровій трансформації. Вагома частина фінансування буде спрямована на підтримку малого й середнього бізнесу, який суттєво постраждав під час пандемії. Ми дякуємо партнерам за підтримку та очікуємо на початок практичної реалізації флагманських проєктів", – сказала Стефанішина.

За її словами, серед флагманських ініціатив, реалізацію яких ЄС підтримає в Україні, зокрема:

Підтримка сталої, інноваційної, зеленої та конкурентоспроможної економіки. Бюджет - 1,5 млрд євро. "ЄС підтримає програми, орієнтовані на бізнес-інкубатори, та сприятиме доступу МСП до фінансування, розширюючи їхні експортні можливості. Метою є безпосередня підтримка близько 100 тисяч МСП та самозайнятих людей у розробці бізнес-моделей, які також будуть стимулювати кліматично нейтральну, стійку та циркулярну економіку", - зазначила віцепрем’єр.

Друга ініціатива - економічна трансформація сільської місцевості. Бюджет - 100 млн євро. Земельна реформа є однією з найважливіших реформ, яка зараз проводиться в Україні, підкріплюючи повний перехід до ліберальної економіки. ЄС зробить внесок у Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, який надасть понад 10 тисячам малим фермерським господарствам швидкий доступ до доступних кредитів.

Третя ініціатива стосується покращення сполучення шляхом модернізації на пунктах перетину кордону. Бюджет - 30 млн євро. Йдеться про запровадження електронних черг та обробки даних (особливо для вантажних автомобілів), які дозволять спростити бізнес-процеси, зокрема шляхом інтегрованого обміну даними. Ці кроки буде доповнено подальшим удосконаленням транспортної інфраструктури, розширенням мережі TEN-T, включаючи залізничне та автомобільне сполучення між великими містами України та пунктами перетину кордону з державами-членами ЄС.

Четверта ініціатива передбачає прискорення цифрової трансформації - модернізація загальнодоступної ІТ–інфраструктури (сервери, центри обробки даних тощо). Бюджет - 200 млн євро.

П'ята ініціатива - підвищення підтримки енергоефективності та водневої енергетики. Бюджет - 100 млн євро. Фінансування спрямують на підтримку Фонду енергоефективності, розвиток чистої та відновлюваної енергетики в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 15-16 грудня перебуває з робочим візитом у Брюсселі, де бере участь у саміті Східного партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-